Namibië en Botswana

Swipe

Windhoek

Anders dan men zou vermoeden, de naam van de stad heeft niets te maken met wind. De naamgever was, in 1840, Jan Jonker Afrikaner, leider van het Namavolk die de nederzetting noemde naar de boerderij waar hij werd geboren: 'Winterhoek'. De oorspronkelijke naam, ook gegeven door het Namavolk was 'Ai Gams' wat zoveel wil zeggen als: 'warme bronnen', later door het Hererovolk gewijzigd in: 'Otjomuise', 'plek van stoom', de Britten noemden het ooit Queen Adelaide's Bath en de Duitse missionarissen Hahn en Kleinschmidt veranderden dat weer in Elberfeld. Officieel werd het in 1889 de hoofdstad van Deutsch-Südwestafrika, die het de naam Windhuk gaven. Pas nadat Zuid-Afrika bezit nam van Namibië kreeg het de naam Windhoek.

Wat de naam ook is, Windhoek is de hoofdstad van Namibië, regeringszetel en economisch middelpunt van het land. Het telt ongeveer 322.000 inwoners (2014).

Afhankelijk van de plaats waar u vandaan komt, als u met het vliegtuig komt landt u op de internationale luchthaven van Windhoek: Hosea Kutako International Airport of op het kleinere en dichter bij de stad gelegen Eros Airport. De stad ligt in een keteldal, echter op 1650 meter hoogte waardoor het er over het algemeen aangenaam vertoeven is. Een dag doorbrengen in Windhoek loont de moeite, er zijn diverse bezienswaardigheden die een oponthoud rechtvaardigen.

Zo is er het stedelijk museum, gevestigd in de Alte Feste, het oudste gebouw van Windhoek en ooit hoofdkantoor van de Duitse bezetters van Namibië. Alleen al voor het uitzicht over de stad is het museum een bezoek waard. De funderingen voor het fort werden in 1890 door majoor Curt von François, de toenmalige Duitse bevelhebber, gelegd. Het museum bestaat uit twee delen: het State Museum en het Owela Museum. Het eerste geeft u veel inzicht in de geschiedenis van Namibië vanaf de oudheid tot aan de onafhankelijkheid, het tweede is meer gericht op het culturele verleden van het land.

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden is de Christuskirche, een Lutherse kerk, in de jaren 1907-1910 gebouwd en op 16 oktober 1910 gewijd. De 24 meter hoge kerktoren is het symbool van de stad Windhoek. De prachtige gebrandschilderde ramen zijn een geschenk van Kaiser Wilhelm II en werden in Nürnberg ontworpen en samengesteld. Ook het fraaie orgel en de drie klokken in de toren werden in Duitsland vervaardigd.

Een ander onlosmakelijk met Windhoek verbonden gebouw is het in 1891 gebouwde Ludwig von Estoff Haus, genoemd naar een bevelhebber van de Duitse bezetters van Namibië die hier met regelmaat tussen 1902 en 1910 verbleef om uit te rusten na te zijn teruggekeerd van de zoveelste veldslag. Oorspronkelijk was het de mess voor Duitse officieren, later deed het dienst als woonplaats voor gepensioneerde Duitse officieren. Momenteel is het in gebruik als bibliotheek waarin alle documenten uit de tijd van Von Ludwig zijn ondergebracht.

In het stadspark, zeer geliefd bij de bevolking van Windhoek vindt u het Tintenpalast, de zetel van de regering van Namibië. Het is opgetrokken in Duits koloniale stijl en werd indertijd spottend zo genoemd vanwege de vele kleuren die erin verwerkt werden.

Als u vanuit het Tintenpalast de Löwenstrasse volgt dan komt u bij de St.George Cathedral of, voluit: Cathedral Church of Saint George the Martyr. Het is de kleinste kathedraal van het zuidelijk halfrond en misschien wel de kleinste ter wereld. U kunt het doorgaans in de ochtenduren bezichtigen, behalve op zondag.

Natuurlijk gaat u flaneren langs de Independence Avenue, de vroegere Kaiser Strasse. De straat doorsnijdt het centrum en u vindt er allerlei winkels en warenhuizen. Tevens vindt u er (op de hoek van de John Meindert Street) het MET, het Ministry of Environment and Tourism. U kunt daar terecht voor toegangsbewijzen voor alle parken en reservaten. Ook pasjes voor speciale gebieden zoals u die kunt bezoeken bij het verlaten van bijvoorbeeld de C14, de C26 en de C28 die van Windhoek naar de kust voeren, kunt u er terecht. U kunt er van maandag tot en met vrijdag terecht tussen 08.00 en 13.00 uur en tussen 14.00 en 15.00 uur. Overigens, toegangsbewijzen kunt u doorgaans ook kopen bij de ingang van het park dat u wilt bezoeken, of in een van de bijkantoren van het MET, gevestigd in bijna elke grotere plaats in Namibië, zéker als het gaat om toeristische gebieden.

Voor een grote markt moet u op de eerste en derde zaterdag van de maand in Windhoek zijn. Allerlei kooplieden, ook uit omringende landen, bieden er in de Post Street (een zijstraat van de Independence Avenue) hun artikelen aan en u heeft zomaar een bijzonder souvenir te pakken.

Bent u niet in de gelegenheid om deze markt te bezoeken dan is een kijkje in het Namibia Crafts Centre een goed alternatief. Het centrum is gevestigd in een voormalige brouwerij aan de Tal Street. U vindt er interessante zaken uit alle hoeken van Namibië. Middenin de stad vindt u een klein park, het Zoo Park, een favoriete bestemming voor de Namibiërs. U zou er een dierentuin verwachten, maar dat is slechts zeer ten dele waar. De inwoners van Windhoek vergapen zich vooral aan de kleur van het gras (groen!!) en aan de werkende fonteinen. U vindt er het Chinese Paviljoen wat de vriendschap symboliseert tussen de inwoners van Windhoek en zusterstad Shanghai. In het parkje bevindt zich ook het Witbooi Memorial, een eerbetoon aan allen die voor de onafhankelijkheid van Namibië hun leven gaven ten tijde van de Duitse bezetting. Het monument is genoemd naar de legenarische vrijheidsstrijder en chief van het Namavolk: Hendrik Witbooi.

De liefhebbers brengen een bezoek aan het Trans-Namib Railway Museum, een spoorwegmuseum gevestigd in het al even historische stationsgebouw. U wordt een overzicht geboden van de geschiedenis van de spoorwegen vanaf het ontstaan ervan tot heden. Voor het stationsgebouw staat de stoomlocomotief opgesteld die vroeger dienst deed op de (smalspoor) lijn Windhoek-Swakopmund. In het weekeinde is het museum gesloten.

Voor meer kennis over wat er zich allemaal onder de grond in Namibië afspeelt moet u een bezoek brengen aan het Geological Survey Museum. U moet er wel het centrum van Windhoek voor verlaten, want het is gevestigd nabij het lokale vliegveld van Windhoek: Eros Airport. U vindt er alles over de mijnbouw in het land en het toont meteorieten en fossielen die ooit naar de oppervlakte werden gebracht. Gedurende het weekeinde kunt u ook niet in dit museum terecht.

Ook iets buiten de stad, aan de Goreangab Dam is het Penduka Craft Village gevestigd. Vrouwen uit Penduka, waarvan er velen gehandicapt zijn, maken hier allerlei hoogwaardige producten en u krijgt meteen een indruk van de manier waarop deze producten tot stand komen. U kunt er van maandag tot en met zaterdag terecht.

Van maandag tot en met vrijdag kunt u een bezoek brengen aan de National Botanic Garden. In deze botanische tuin zijn paden aangelegd die u voeren langs talloze gewassen die groeien en bloeien in Namibië. Bij de diverse gewassen wordt uitgelegd wat het is en waar u het gewas in het wild kunt vinden, de namen van de bomen en waarvoor ze gebruikt werden (of nog steeds worden), kortom een paradijsje voor de liefhebber van de natuur en leerzaam voor de kinderen.