Namibië en Botswana

Swipe

De Caprivistrip

Caprivi of, zoals het beter bekend is: de Caprivistrip, bevindt zich in het uiterste noorden van Namibië, en wijst, als een vreemd uitgestoken vinger van zo'n 450 kilometer lang, in oostelijke richting. Het is een veel bezocht en zeer toeristisch gebied, waarbinnen zich tal van parken en reservaten bevinden. Het grenst slechts met een klein stukje (nabij Rundu) aan het Namibische land, aan de noordkant grenst de Strip geheel aan Angola, in het zuiden aan Botswana. In het uiterste oosten, voor veel toeristen een doel op zich om van daaruit de Victoria watervallen te bezoeken, raakt het nog even aan Zambia en Zimbabwe.

Caprivi (in feite ooit het leefgebied van het gelijknamige volk) heeft lange tijd gestreefd naar onafhankelijkheid en er heerste tussen 1994 en 1999 zelfs een soort burgeroorlog, geleid door en vanuit de CLA, de Caprivi Liberation Army, onder leiding van Mishake Muyongo. Toen de CLA op 2 augustus 1999 daadwerkelijk pogingen ondernam om de belangrijkste plaats van de Strip, Katima Mulilo, gewapend aan te vallen en deze te bezetten, greep de centrale overheid in en stuurde een niet onaanzienlijke troepenmacht naar het gebied. Binnen enkele dagen was het verzet gebroken en keerde de rust terug.

Momenteel is er geen reden aan te wijzen om de Strip niet te bezoeken, maar het is niet onverstandig om, alvorens u erheen reist, even de berichten met betrekking tot de veiligheid aldaar te checken.