Namibië en Botswana

Swipe

Kaudom Game Reserve (Kaudum Game Reserve)

U vindt het 3.800 km² grote reservaat in het noordoosten van Namibië, ook bekend als Bushmanland, tegen de grens met Botswana. Het is een op sommige plaatsen vrij dicht bebost gebied, maar ook een reservaat met savannen en zelfs woestijn. Het is een van de minder bezochte parken in het land en dat maakt het voor de mensen die van veel wild en een uitbundig vogelleven houden juist zo interessant. De wegen in en naar het park, geopend in 1989, zijn zanderig, dus echt doorrijden is er niet bij. Een bezoek aan het park moet u vooraf aanvragen en betalen bij het MET (Ministry of Environment and Tourism) in Windhoek. Een 4-WD is verplicht en er dienen minimaal twee van deze voertuigen tegelijkertijd door het park te rijden. Aangeraden wordt om veel water en een noodrantsoen voedsel mee te nemen voor tenminste drie dagen.

Vanwege de dichte bebossing vraagt het spotten van groot wild het nodige geduld. In het park kunt u olifanten en giraffes ontmoeten, maar ook leeuwen, jachtluipaarden, jakhalzen en gevlekte hyena's. Er zijn tal van zogenaamde prooidieren, voornamelijk antilopen zoals koedoes, hartebeesten, steenbokken en gnoes. De roanantilope is een veel voorkomende verschijning, bijna uniek in Namibië. In het zuiden van het park, in de omgeving van Sikereti, worden regelmatig Afrikaanse wilde honden gesignaleerd. Er is een rijke voorraad vogels voorhanden, door de loop van de tijd telde men er meer dan 320 soorten waaronder zeer zeldzame.

In het park bevinden zich enkele kampen met uiterst karige voorzieningen, dus u moet tegen een stootje kunnen. Een luxer alternatief wordt gevormd door het meer westelijk gelegen Etosha National Park.

Bereikbaar vanuit Rundu (Caprivistrip, een goed alternatief voor Otjiwarongo voor als u zich in het noorden bevindt) waar u vanuit (de omgeving van) Shinghuru een game drive kunt maken naar het park of via de D3400 met een 4-WD Kaudom kunt bereiken.

Afstand vanuit Rundu: ongeveer 165 kilometer.

Ook vanuit Tsumkwe is het park bereikbaar. Het plaatsje heeft een vliegveld voor kleine vliegtuigen. Over de weg volgt u de B1 vanuit Otjiwarongo tot aan Otavi waar u de B8 neemt en deze volgt tot ruim 50 kilometer voorbij Grootfontein. Daar kiest u de C44 die u volgt tot Tsumkwe. Met een 4-WD kunt u vanuit Tsumkwe via de D3315 en de D3303 Skereti bereiken.

Afstand vanaf Otjiwarongo: ongeveer 540 kilometer.