Namibië en Botswana

Swipe

Khorixas

Stelt u zich van de plaats niets voor, maar er is een supermarkt en u kunt er tanken. Het ligt in het zuiden van het Kunenedistrict en het was vroeger de hoofdstad van Damaraland. De meeste bewoners van het plaatsje behoren dan ook tot het Damaravolk. Vanaf 2009 is er, als gevolg van het weinige dat de plaats zijn inwoners te bieden had, een sterke uittocht van de jeugd begonnen die naar elders vertrok om meer toekomstperspectief te zoeken.

De omgeving van Khorixas is interessant genoeg om deze te bezoeken. U moet er een stukje voor rijden. Vanuit Khorixas neemt u de C39 in westelijke richting. Na ongeveer 20 kilometer bereikt u het versteende woud (Petrified Forest). Het bestaat uit versteende bomen waarvan de leeftijd op 300 miljoen jaren wordt geschat. De bomen zijn nooit vergaan, omdat ze tientallen eeuwen onder het zand gelegen hebben en op die manier versteenden.

Nog eens zo'n 20 kilometer verderop vindt u aan de linkerzijde de afslag naar de D2612. U bent nu in het gebied van Twyfelfontein. Het gebied kreeg de naam in 1947 toen een boer het land kocht, maar eraan twijfelde of de bron nog lange tijd water zou geven. In deze omgeving komen veel woestijn- of steppe-olifanten voor.

Na ongeveer 15 kilometer ligt de afslag naar de D3214 die u bij de Twyfelfontein rotstekeningen brengt. De tekeningen zijn afbeeldingen van dieren die hier tussen 2.500 en 6.000 jaar geleden in het kalksteen zijn aangebracht. Gelet op de tekeningen kan men constateren dat er in dit gebied vroeger veel giraffes, struisvogels, zebra's en neushoorns moeten hebben rondgelopen. De geweldige concentratie van tekeningen heeft UNESCO doen besluiten om de rotstekeningen in 2007 tot werelderfgoed te verklaren.

Een klein stukje terugrijden en u bent bij de afslag naar de D3254. Aan het einde hiervan bevinden zich de Organ-Pipes (orgelpijpen) en de Burnt Mountain (verbrande berg).

De Organ-Pipes werden in ongeveer 125 miljoen jaren gevormd door erosie van het zandsteen. Wat overbleef waren soms meer dan vijf meter hoge pilaren, sommige bijna vrijstaand, de meesten met elkaar verbonden. Dit soort rotsformaties is evenwel niet uniek in de wereld, u vindt soortgelijke formaties in Australië, Nieuw-Zeeland en zelfs op de Zuidpool.

De Burnt Mountain ontleent zijn naam aan de zwarte kleur van de rots. Bij het licht van de ondergaande zon lijkt het alsof de formatie opgloeit. De berg ligt op het terrein van de 'verbrande berg farm'. In deze omgeving zijn opvallend veel boerderijen, en u zult vele hekken open (en ook weer dicht) moeten doen om de omgeving te verkennen. Als er toeristen in de buurt zijn is er meestal wel jeugd in de buurt die dat, tegen een kleine fooi of wat voedsel (snoep is geen goed plan), voor hen zullen doen.

Denk erom dat het erg warm kan zijn in de omgeving. Zorg voor goede huidbescherming en neem veel water mee op uw tocht. Het beste kunt u de tocht in de vroege ochtend of in de late namiddag ondernemen. Dan is niet alleen de temperatuur beter te verdragen, het levert ook veel mooiere plaatjes op.

Oostelijk van Khorixas bevindt zich nog een ander natuurfenomeen. Het wordt Vingerklip genoemd, maar het staat ook bekend als Rock Finger. De rotsformatie is ongeveer 35 meter hoog en vanuit een bepaalde hoek ziet het er zeker uit als een opgeheven vinger. Het is nauwelijks voorstelbaar dat op deze plaats ooit de snelstromende Ugab rivier stroomde, verantwoordelijk voor de vorming van deze rotsformatie. Maar ja, dat is zo'n 20 miljoen jaar geleden. Een andere bezienswaardigheid in deze overweldigende natuur is het Ugab Terrace, gevormd door enkele volkomen platte bergen, eveneens in miljoenen jaren door de natuur gevormd.

Vanuit Khorixas bereikt u het gebied door de C39 ruim 40 kilometer in de richting van Outjo te volgen, waar u de afslag vindt naar de D2743 die u bij de Vingerklip brengt. In de omgeving zijn diverse lodges.

Bereikbaar vanuit Otjiwarongo via de C38 naar Outjo waar u voor de C39 in westelijke richting kiest.

Afstand vanaf Otjiwarongo: ongeveer 200 kilometer.