Namibië en Botswana

Swipe

Outapi

In het uiterste noorden, tegen de grens met Angola, ligt Outapi, de hoofdplaats van de Omusati regio met nauwelijks 6.000 inwoners. Het ligt aan de grens van een waterrijk gebied dat zich uitstrekt tot de plaats Oshakati in het zuiden, terwijl het water naar het noorden tot diep in Angola doordringt. Als u besluit zo ver naar het noorden te gaan, dan zult u zich meer dan normaal dienen te beschermen tegen muskieten en er rekening mee moeten houden dat het een zeer malaria gevoelig gebied is. In de omgeving vindt u de Etaka Dam, de Ombalantu Baobab Tree, het Omugulugombashe monument en de Uukwaluudhi Royal Homestead.

De Etaka Dam wordt zo genoemd uit chauvinistische overwegingen. In feite heet de dam Olushandja Dam, die het overtollige water van de Kuene rivier uit de Etaka rivier weghoudt. Het vormt mede daardoor, samen met de Calueque Dam in Angola, een stuwmeer met een capaciteit van meer dan 42 miljoen m³.

Van de Ombalantu Baobab Tree is een toeristische attractie gemaakt. Nu praten we wel over een enorme baobab (apenbroodboom) van bijna 30 meter hoog, maar in feite is het een nog jonge boom, de leeftijd ervan wordt geschat op ongeveer 800 jaar. Men heeft er een deur in gemaakt en er ontstond een ruimte in de boom voor 35 personen. Deze ruimte heeft dienst gedaan als kapel, woning en postkantoor, maar speelde vooral een belangrijke rol als schuilplaats voor het Owambovolk ten tijde van de onafhankelijkheidsoorlog.

Het Omugulugombashe monument herinnert aan het ontstaan van de SWAPO, die in deze omgeving hun eerste militaire basis vestigde in 1966. Op 26 augustus van dat jaar vonden de eerste schermutselingen plaats tussen aanhangers van de SWAPO en de Zuid-Afrikaanse bezetters.

De Uukwaluudhi Royal Homestead is de vroegere residentie van koning Taapopi, nog steeds in leven, al heeft hij dit onderkomen verruild voor een modernere woning in het dorp Tsandi. Samen met de toeristenorganisatie van de overheid worden er nu gidsen opgeleid. Het is de bedoeling dat de kennis over het leven in het verleden in dit gebied en de culturele waarden behouden blijven. U kunt onder leiding van een gids een rondwandeling door Tsandi maken van ongeveer een uur waarbij u veel te weten komt over dit onderwerp.

Het is zelfs mogelijk, maar dat moet vooraf besproken worden en is uitsluitend mogelijk voor groepen, om er een traditionele lunch te nuttigen, waarbij al even traditionele zang en dans zorgt voor de nodige ontspanning. Natuurlijk kunt u er ook originele souvenirs kopen.

Bereikbaar vanuit Otjiwarongo door de B1 in noordelijke richting te volgen tot Ondangwa, waar u naar links voor de C41 kiest. Borden wijzen u de weg naar alle bovengenoemde bezienswaardigheden, al moet u op diverse plaatsen de C41 verlaten om via een goed begaanbare gravelweg uw doel te bereiken.

Afstand vanaf Otjiwarongo: ongeveer 540 kilometer.