Namibië en Botswana

Swipe

Waterberg National Park (Waterberg Plateau Park)

Een van de meest opmerkelijke parken van Namibië wordt gevormd door het Waterberg National Park, in 1972 als zodanig aangewezen. Midden in een min of meer droog gebied waar bijna uitsluitend acacia's en andere doornachtige gewassen groeien, oostelijk van Otjiwa en het iets noordelijker gelegen en grotere Otjiwarongo ligt het 405 km² grote Waterberg National Park, in de wandelgangen kortweg aangeduid als Waterberg Plateau. Op een plateau, gemiddeld zo'n 1650 tot 1700 meter boven de zeespiegel strekt deze vlakte, bestaande uit savannen en bos, op vele plaatsen onderbroken door rode zandsteenformaties, zich uit. Voor velen is dit het meest interessante geologische gebied van Namibië. Door deze unieke combinatie vinden veel dieren hier een ideaal leefgebied, hoewel de meesten van hen er door tussenkomst van de mens (opnieuw) geplaatst zijn. Stropers en jagers hadden de populatie gedecimeerd.

Het schijnt al tientallen eeuwen een geliefde plaats voor graseters te zijn, getuige de sporen van dinosaurissen die in het park zijn aangetroffen. Wetenschappers hebben vastgesteld dat deze sporen al 200 miljoen jaren oud moeten zijn, terwijl de rotsen die er voorkomen er 800 miljoen jaar geleden ontstonden.

Absoluut uniek in Namibië is de grote broedkolonie Kaapse gieren nabij en rond de Karakuwisaberg, gelegen in het westelijke deel van het park. Al jaren geleden werden buffels, neushoorns (zwarte en witte), roan- en sabelantilopen naar dit gebied overgebracht. Zebra's en tal van antilopesoorten zijn gemakkelijk te ontdekken, maar met een beetje geluk ontmoet u ook Afrikaanse wilde honden en (jacht)luipaarden. Op het plateau bevinden zich tal van bronnen die de uitbundige vegetatie veroorzaken waaronder wilde vijgenbomen en wilde seringen.

In de maanden september tot december treft u er bloeiende lavendel aan en kleurrijke mossen, waarvan er op het plateau meer dan 140 soorten voorkomen. Ook de vogelliefhebber kan er zijn hart ophalen, tot nu toe zijn er meer dan 200 vogelsoorten aangetroffen, waaronder, nét als bij de dieren, zeldzame exemplaren.

Als u vanuit Windhoek naar het noorden trekt dan is een bezoek aan dit park een absolute must. U kunt er ook langer verblijven, er zijn uitstekend geoutilleerde lodges en ook voor de kampeerders zijn er prima voorzieningen. U kunt ook wandelend het plateau verkennen, er zijn diverse tochten uitgezet in tijd variërend van enkele uren tot drie dagen. Aan de niet wandelaars worden gamedrives aangeboden.

Bereikbaar vanuit Otjiwarongo via de B1 naar het zuiden. Na ongeveer 30 gaat u linksaf de C22 volgen. Na ruim 40 kilometer gaat u opnieuw linksaf en u bereikt via de D2512 het park met kampeervoorzieningen en de mogelijkheid om uw benzinetank te vullen.

Afstand vanaf Otjiwarongo: ongeveer 95 kilometer.