Namibië en Botswana

Swipe

Keetmanshoop

Hoewel het tot de belangrijkste plaatsen van Zuid-Namibië gerekend wordt, is Keetmanshoop niet echt een stad waar je als toerist je ogen uitkijkt. Er wonen ruim 20.000 mensen en het dankt zijn naam aan de missionarissen die de plaats in 1866 stichtten in de vorm van een missiepost. Deze werd gebouwd in opdracht van en gefinancierd door de Rheinische Mission waarvan Johann Keetman de voorzitter was. Hij sprak de hoop uit dat de missiepost vruchten af zou werpen en veel 'heidenen' geholpen zouden kunnen worden.

Wilt u er meer van weten dan kunt u het plaatselijke museum bezoeken gevestigd in de in 1895 gebouwde luthers-evangelische kerk. De enige echte bezienswaardigheid is het uit 1910 stammende 'keizerlijke postkantoor', waar thans het lokale toeristenbureau gevestigd is. Keetmanshoop trekt dus wel degelijk toeristen en niet ten onrechte.

Op enkele kilometers ten noordoosten van de plaats ligt het beroemde kokerboomwoud, uniek in de wereld. De boom (eigenlijk een tot negen meter hoogte opgaande vetplant) ziet kans om zich aan de meest extreme weersomstandigheden aan te passen. In het gehele zuidelijke deel van Namibië treft u de boom wel aan, maar zoveel bij elkaar komt u nergens tegen. Het bos, op het terrein van de Gariganus Farm, is dan ook als nationaal monument aangewezen.

In de directe omgeving van het kokerboomwoud ligt nóg een attractie die u niet gemist mag hebben: 'de speeltuin van de reuzen' (Giants Playground). Het zijn bijzondere en grillige rotsformaties die er uitzien alsof er reuzen met stenen aan het gooien geweest zijn.

Bereikbaar vanuit Windhoek via de B1 naar het zuiden.

Afstand vanaf Windhoek: ongeveer 470 kilometer.