Namibië en Botswana

Swipe

Mariental

In 1912 werd Mariental gesticht door Hermann Brandt die de plaats naar zijn vrouw Maria noemde. De ongeveer 14.000 inwoners van de plaats zijn in belangrijke mate nakomelingen van het Namavolk, die weer afstammen van Khoisan, kliktaal sprekende volkeren. Ze staan bekend als goedlachs en worden geroemd om hun gastvrijheid. Het is een van de belangrijkste plaatsen van het district Hardap, maar vooral belangrijk als uitvalsbasis voor bezoekers van het Hardap Recreation Resort gebied en de daarin gelegen Hardap Dam, gebouwd in 1962.

Is de dam vanuit economisch gezichtspunt van groot belang, in Mariental denken sommigen daar wat genuanceerder over. Als gevolg van het openen van de sluizen overstroomde het plaatsje in 1972, tweemaal in 2000 en in 2006 opnieuw. Daarvoor had men weleens wateroverlast als de Fish River buiten haar oevers trad, maar dat was voor het laatst gebeurd in 1934. De Fish River is van belang voor de gehele streek ten zuiden van Mariental, de rivier stroomt vanaf de Hardap Dam naar de Oranjerivier, de grens met Zuid-Afrika.

Ondanks het feit dat de stad op ruim 1.000 meter hoogte ligt, heeft het een woestijnklimaat waarbij de temperaturen overdag tot wel 35° Celsius kunnen stijgen. Desondanks is de omgeving tamelijk vruchtbaar en dat wordt óók veroorzaakt door de 20 kilometer ten noorden van Mariental gelegen Hardap Dam. Die maakt het mogelijk om water gecontroleerd over de akkers te laten lopen waardoor er bijvoorbeeld druiven en katoen op verbouwd kan worden. Ook de graslanden profiteren van de irrigatie, men houdt er onder andere schapen en struisvogels.

De stad staat er ook om bekend een goede uitvalsbasis te zijn voor jagers. Maar wilt u een gewone gamedrive maken dan kan dat ook vanuit een van de in de omgeving gelegen lodges. U treft er giraffes, zebra's, diverse antilopesoorten waaronder elandantilopen, koedoes en zowel blauwe als de zwarte gnoes, maar ook maakt u een goede kans op een ontmoeting met een jachtluipaard.

Bereikbaar vanuit Keetmanshoop via de B1 naar het noorden.

Afstand vanaf Keetmanshoop: ongeveer 220 kilometer.