Namibië en Botswana

Swipe

Vlag

De vlag van Namibië werd voor het eerst officieel gehesen op de dag waarop de onafhankelijkheid werd afgekondigd: 21 maart 1990. Aanvankelijk werd er geen officiële betekenis aan de vlag toegekend, maar het volk en de regering zagen wel degelijk belangrijke symbolieken in de vlag.

In zijn algemeenheid zijn de basiskleuren van de huidige vlag overgenomen uit de vlag van de SWAPO, de belangrijkste beweging die tegen de bezetting door Zuid-Afrika vocht. Die vlag was een horizontaal gestreepte, blauw-rood-groene driekleurige vlag. Deze drie kleuren zijn de belangrijkste kleuren voor het Owambovolk, de grootste etnische bevolkingsgroep van het land.

De blauwe kleur van de vlag symboliseert de hemel en geeft de verbondenheid met en de afhankelijkheid van de Atlantische Oceaan weer. De rode kleur staat voor de heldendaden van de verzetsstrijders en het bloed dat werd vergoten om tot onafhankelijkheid te komen. De toegevoegde witte banen symboliseren (zoals in vrijwel elke vlag) de vrede in het algemeen en de vredige samenleving van het volk met zoveel verschillende achtergronden in het bijzonder. Groen staat voor de vruchtbaarheid van het land.

De zon, toegevoegd in het nu schuin geplaatste blauwe vlak staat voor kracht, energie en warmte, de twaalf stralen symboliseren de verscheidenheid van de bevolking.