Namibië en Botswana

Swipe

Nationale parken en reservaten

Het verschil tussen een national park en een reservaat is dat in een nationaal park de natuur volledig natuur blijft en dat binnen een reservaat de natuur weliswaar streng wordt bewaakt maar waar ruimte is gebleven voor mensen die er altijd gewoond hebben.

Regels kunnen van park tot park verschillen. Daarom is het van belang dat u bij elk park dat u bezoekt eerst kennis neemt van de voorschriften en regels die specifiek voor dat park van kracht zijn. Bij de ingang tot elk park of op de plaats waar een permit (toegangsbewijs) gekocht kan worden zijn die duidelijk aangegeven en het is uw belang én in het belang van de natuur in de breedste zin van het woord, dat u ze strikt naleeft! Soms zijn er flyers beschikbaar waarop de voorschriften duidelijk worden uitgelegd.

Hieronder, ter voorbereiding, vast een aantal regels die voor elk park van toepassing zullen zijn. Het lijkt allemaal zo logisch, maar met name de beginnende parkbezoekers maken zich nogal eens schuldig aan de overtreding ervan. Simpel vanwege de onbekendheid met de materie.

Algemene regels

- Gebaande wegen en paden mogen niet worden verlaten
- er mag geen overbodig lawaai worden gemaakt
- blijf als groep bij elkaar
- kijk een baviaan nooit recht in de ogen, speciaal de volwassen mannelijke bavianen zullen dat als een bedreiging ervaren
- als u zich door een baviaan bedreigd voelt, draai u dan voorzichtig om en verdwijn zo geruisloos mogelijk
- probeer niet aardig te zijn tegen een baby baviaan, de ouders kunnen dat verkeerd opvatten
- als een baviaan onverwachts iets van u afpakt probeer dan niet om het terug te pakken maar waarschuw een parkwachter, u bent niet de eerste die door een baviaan (meestal van voedsel) beroofd wordt
- eet alleen in de auto of in het onderkomen, tenzij een gids anders aangeeft
- zorg ervoor dat etenswaren goed zijn opgeborgen en verwijder alle resten of verpakkingsmaterialen
- sluit alles goed af
- veel dieren zijn aan mensen gewend, de vertrouwensrelatie tussen mens en dier is gemakkelijk te verstoren
- houd een minimale afstand van vijf meter tussen u en de dieren
- neem kennis van de voorschriften bij de entree van het park of reservaat
- verlaat een kampeerplaats nooit alleen om een stukje te wandelen
- verlaat nooit een voertuig zonder toestemming
- ga nooit te voet een park of reservaat in zonder gewapende begeleiding wanneer niet duidelijk vermeld is dat dit zonder gevaar kan.