Nepal

Swipe

Nepal

Nepal is het land van de hoogste bergtoppen, het dak van de wereld waar volgens velen de geheimzinnige yeti leeft. Het is een land dat door sommigen wordt bezocht op zoek naar het nirvana, door anderen om aan de spanningen van de westerse wereld te ontsnappen. Op 25 april 2015 werd Nepal getroffen door een zware aardbeving met een kracht van 7,9 op de schaal van Richter. Gevolgd door een aardbeving met een kracht van 7.4 op dinsdagochtend 12 mei. Het epicentrum lag in de omgeving van Namche Bazaar, dicht bij Mount Everest. Veel eeuwenoude tempels raakten zwaar beschadigd en duizenden mensen in Kathmandu en in de Kathmanduvallei vonden de dood. In totaal zijn er ongeveer 8.400 lichamen geborgen en zijn ruim 18.000 mensen gewond geraakt. Door de aardbeving in Nepal zijn ongeveer 256.000 huizen verwoest. Nog eens 213.000 andere huizen raakten zeer zwaar beschadigd, maakte het VN-bureau voor rampenhulp OCHA bekend. Op dit moment zijn de herstelwerkzaamheden goed op gang gekomen en de Kathmanduvallei is weer goed toegankelijk. Van alle trektochten zijn er slechts nog drie die niet gelopen mogen worden. 

De koningssteden Kathmandu, Patan en Bhaktapur bewaren de erfenis uit een rijk verleden. Zij zijn de stille getuigen van een eeuwenoude beschaving. De tempels, paleizen en kloosters, de stoepa’s, beelden en thankas, zijn allemaal uitingen van een nog levende cultuur. Uniek zijn de pagodes die zich boven de stadscentra verheffen. In deze steden met hun rijke verleden gaan religieuze gebruiken en het dagelijks leven hand in hand.

Aan de oever van de heilige rivier de Bagmati staan tempels en heiligdommen (onder andere de tempel van Pashupatinath) die bezocht worden door pelgrims en sadhoes. Vanaf de boeddhistische stoepa’s Bodhnath en Swayambhunath staren de alziende ogen van Boeddha over de wereld. Hier zijn het vooral Tibetanen en boeddhistische monniken die het aanzicht bepalen. Het hindoeïsme en het boeddhisme zijn in Nepal dermate met elkaar vervlochten, dat het nauwelijks mogelijk is om de gelovigen in aanhangers van een bepaalde godsdienst onder te verdelen.

U kunt in de Himalaya korte of lange trektochten maken en uitrusten bij de meren aan de voet van de Annapurna of de Mount Everest. Velen dromen van een ontmoeting met de zelden waargenomen sneeuwluipaard, anderen gaan op zoek naar Bengaalse tijgers en eenhoornige neus-hoorns in de nationale parken en wildreservaten in de Terai.

Dit deel van de website VakantieArena.nl begint met een algemene beschrijving van land en volk. Daarin wordt aandacht besteed aan landschap en klimaat, planten- en dierenwereld, historische achtergronden, bevolking en economie, toerisme, cultuur en eten en drinken. Daarna volgt een deel met uitgebreide praktische informatie. Vervolgens worden alle bezienswaardigheden in steden, dorpen en streken beschreven. Na iedere schets van een dorp of stad volgt een paragraaf met daarin beschrijvingen van verbindingen en andere praktische informatie. In een apart deel in onze website VakantieArena.nl worden alle bekende trektochten beschreven die u in Nepal kunt maken, inclusief wandeltijden, overnachtingsmogelijkheden, radiostations, medische posten en beschrijvingen van dorpen en bezienswaardigheden die u tijdens de trektocht passeert. Verder wordt uitgebreid aandacht besteed aan de voorbereiding van een trektocht. 

De bewoners van Nepal begroeten hun gasten door beide handen, met de handpalmen tegen elkaar, ter hoogte van hun gezicht te brengen en licht te buigen. Zij wensen u met de groet namaste een gelukkig leven toe. Houd tijdens uw reis rekening met dit soort lokale gewoonten en pas uw gedrag aan de omstandigheden aan. Uw contacten met de lokale bevolking kunnen dan zeer plezierig verlopen. 

Foto Onze Nepal Expert
Onze Nepal Expert

AUTEUR RONNIE ROKEBRAND

Ronnie Rokebrand is de auteur van de Wereldwijzer Nepal en andere publicaties over Nepal. Het is het land van de hoogste bergtoppen, het dak van de wereld waar volgens sommigen de geheimzinnige Yeti leeft. Een land met fraaie koningssteden dat met grote regelmaat door Ronnie wordt bezocht.

10 prachtige bestemmingen in Nepal