Nepal

Swipe

Bevolkingsgroepen

De bevolking van Nepal is onder te verdelen in circa 35 verschillende etnische groepen, die elk hun eigen taal en cultuurpatroon hebben. Al deze bevolkingsgroepen kunnen op hun beurt worden ondergebracht in drie hoofdgroepen:

De Indo-ariërs

De Indo-ariërs, bewoners van de aan India grenzende zuidelijke Terai en wonende in het laagland. Het zijn in het algemeen hindoes die niet boven een hoogte van 1800 m wonen. Ze hebben veel verwantschap met de bewoners van Noord-India en zijn herkenbaar aan hun Kaukasische gelaatstrekken. Tot deze groep behoren de Pahari (die ook in het heuvelland wonen), Kumhal (pottenbakkers), Dhangars, Danwars (vissers) en Tharus. De laatsten stammen oorspronkelijk af van een bevolkingsgroep uit de Tharwoestijn in Rajasthan (Noordwest-India) en dragen als eni-gen in het land lasten op het hoofd in plaats van door middel van een hoofdband op de rug. Er wonen in de Terai ook veel immigranten uit Noord-India.

De Tibeto-Birmanen

De Tibeto-Birmanen, de oorspronkelijke bewoners van Nepal. Zij hebben ietwat mongoloïde gelaatstrekken. Tot deze groep behoren de Newars, Gurungs, Rais, Limbus, Magars, Sunwars, Thakalis en Tamangs. Uit deze groep, en met name uit de Gurungs, worden de Gurkha-soldaten gere-cruteerd. Velen van hen openden met het verdiende geld guesthouses, hotels en restaurants.

Newars 

De Newars bewonen de Kathmanduvallei. Het woord Newar is een fonetische variatie van het woord Nepal. Als de inwoners van deze bergstaat dan ook over Nepal spreken bedoelen zij in het algemeen de Kathmanduvallei. De Newars zijn een volk van handelaren en handwerkslieden; beroemd zijn de houtsnijders, pottenbakkers, bronsgieters en koperslagers.

De oorspronkelijk uit Tibet komende bevolkingsgroepen

De oorspronkelijk uit Tibet komende bevolkingsgroepen, waaronder de Dolpo-la, de Manangi, de Baragaonli, de Lopa en de sherpa’s, die hoog in de Himalaya wonen (boven de 2700 m) en herkenbaar zijn aan hun mongoloïde-Tibetaanse gelaatstrekken. Gezamenlijk noemt men ze soms de Bhotiya’s.

Sherpa’s 

De sherpa’s zijn beroemd geworden door hun sublieme gids- en draagwerk in het hooggebergte van de Himalaya. Vooral hun uithoudingsvermogen op grote hoogte is alom bekend geworden door hun assistentie bij expedities die de hoogste toppen ter wereld hebben bedwongen.

Yaks

In de sherpadorpen nemen yaks een belangrijke plaats in. Yaks zijn langharige runderen die alleen boven de 3500 meter leven. Deze dieren bezorgen de sherpa’s melk, boter, kaas, wol, leer en vlees. Ook de circa 15.000 Tibetaanse vluchtelingen behoren uiteraard tot deze groep.

10 prachtige bestemmingen in Nepal