Nepal

Swipe

Lawines

Droge of stuiflawines

Droge of stuiflawines komen in de Himalaya vooral in de winter voor, met name tijdens en na zware sneeuwval. Houdt hier rekening mee als u een trektocht in de maanden december, januari of februari maakt naar een van de basiskampen in het hooggebergte en negeer nimmer het advies van uw trekkingsgids. Vers gevallen, fijne, droge sneeuw schuift plotseling met grote snelheid (200 tot 300 km/uur) als een dikke wolk over de bevroren ondergrond langs de steile helling omlaag. Een gering geluid, zelfs een schreeuw, kan zo’n sneeuwmassa in beweging zetten. Men dient derhalve in zulke omstandigheden de gebaande paden niet te verlaten.

Natte of grondlawines

Natte of grondlawines komen vooral in het voorjaar voor, wanneer de sneeuw onder invloed van stijgende temperaturen of regenval gaat smel-ten. De sneeuw verliest het verband met de ondergrond en gaat plotseling schuiven. De sneeuwmassa wordt in dergelijke omstandigheden al schuivende over de ondergrond groter en stort zich omlaag. Dergelijke lawines hebben vaak vaste banen, de lawinebanen. De natte of grondla-wines bewegen in het algemeen langzamer dan de droge of stuiflawines, maar hebben een grotere massa.

Modder- en steenlawines

Modder- en steenlawines komen vooral tijdens en direct na perioden met veel neerslag voor. Met name tijdens de moesson (zomer) worden veel bergpaden door modderstromen en steenlawines weggespoeld. Echter ook in herfst, winter en voorjaar kunt u geconfronteerd worden met derge-lijk lawines (zie Pisang en Bagarchhap).

10 prachtige bestemmingen in Nepal