Nepal

Swipe

De yeti

Voetsporen, yeti-scalp en een yeti-hand

De meeste mensen hebben wel eens gehoord van de yeti, de man van de rotsen. Soms wordt hij abusievelijk de Verschrikkelijke Sneeuwman genoemd. De bergbewoners zijn overtuigd van het bestaan van de yeti. Gefotografeerde voetsporen worden daarvoor als bewijs aangevoerd. Voorts wordt er een yeti-scalp bewaard in het klooster van Namche Bazaar en in het klooster van Pangboche. In het laatstgenoemde klooster kunt u ook een skelet van een yeti-hand vinden. Over de echtheid van deze overblijfselen is veel discussie gevoerd. Nog steeds duiken er verhalen op waarin de yeti een hoofdrol vertolkt. Verhalen van bergbewoners, maar ook verhalen van deelnemers aan klimexpedities die geconfronteerd werden met nachtelijke bezoeken van een onbekend wezen.

Waarnemingen

In 1925 werd de yeti op de Zemu-gletsjer waargenomen door een Griekse fotograaf, die hem op 250 m afstand zag passeren.

Anthony Wooldridge ontmoet een yeti

Op 6 maart 1986 bevond de Brit Anthony Wooldridge zich in het Indiase deel van de Himalaya, bij de grens met westelijk Nepal, op ca. vierduizend meter hoogte. Op een afstand van ca. 150 m, boven op een sneeuwlawine die zojuist naar beneden was gekomen, ontwaarde hij een vreemd wezen. Het twee meter lange wezen had een groot en blokvormig hoofd. Het hele lichaam leek bedekt met donker haar. Wooldridge had een kleinbeeldcamera met een 35 mm-groothoekobjectief bij zich en maakte de eerste foto’s van een yeti in de wereldgeschiedenis.

De legendarische bergbeklimmer Reinhold Messner ontmoet een yeti

In oktober 1986 ontmoette de legendarische bergbeklimmer Reinhold Messner een yeti in Nepal. De yeti was bijna twee meter lang, zwaar behaard en de afstand Messner-yeti bedroeg slechts tien meter. Het was geen mens of een menselijk wezen, maar een dier dat tot nu toe niet voorkomt in zoölogische boeken, liet de bergbeklimmer weten. Hij weigerde de plaats bekend te maken waar hij oog in oog stond met de yeti. Reinhold Messner is onder bergbeklimmers een levende legende. Hij heeft de veertien hoogste bergen ter wereld beklommen.

China Wildman Research Society

Niet alleen in Nepal wordt met respect gepraat over het bestaan van de yeti, ook ten noorden van het Himalayagebergte in de Volksrepubliek China kent men de yeti. Door de niet-aflatende stroom van berichten over het bestaan van een soort mensaap besloot men aldaar tot oprichting van de China Wildman Research Society. Het onderzoek spitst zich in het bijzonder toe op de onherbergzame gebieden in de provincies Tibet, Hunan en Hubei. Berichten over grote apen die in deze streken bivakkeren zijn niet zeldzaam. Zo ving men in oktober 1984 in de provincie Hunan een zeer zeldzame 110 cm hoge en staartloze makaak-aap, die twee jonge boerenmeisjes achtervolgde.

Yeti-haren in India

In de Garo-heuvels in India heeft de Dipu Marak in 2008 de haren gevonden van een mogelijke Yeti gevonden, na melding van een parkwachter die een enorm aapachtig beest had gezien. Britse onderzoekers hebben het yeti haar onderzocht. De onderzochte haren leken volgens onderzoeker Ian Redmond heel veel op de haren die Sir Edmund Hillary ooit gevonden heeft. Volgens Redmond waren de haren “potentially very exciting”. De haren werden onderzocht onder een microscoop en het DNA werd vergeleken met het DNA van reeds bekende dieren in en om de Garo heuvels in India. Uiteindelijk bleken de haren van een zeldzame geitensoort te zijn.

International Society of Cryptozoology

In 1982 werd in Washington de International Society of Cryptozoology opgericht. Crypto zoölogie is de wetenschap die zich bezighoudt met onbekende dieren waarvan het bestaan onzeker is, en dieren die geacht worden uitgestorven te zijn, maar wellicht nog ergens overleven. Uitdaging is natuurlijk dat wil een diersoort overleven er meerdere exemplaren van moeten zijn, anders sterft de soort uit.

De gigantopithecus, een gigantische aap

Indien de yeti bestaat, dan zou hij een afstammeling kunnen zijn van de gigantopithecus, een gigantische aap die tussen de 1 miljoen en 200.000 jaar geleden leefde. Fossielen van deze apen zijn gevonden in Nepal, India en het zuiden van China. Men neemt aan dat de yeti in de hooggelegen en ondoordringbare bossen van de Himalaya leeft en dus niet boven de sneeuwgrens. Slechts af en toe komt hij boven de sneeuwgrens; waarschijnlijk op zoek naar het zouthoudende mos op de morenen. Er is in Nepal een wet die het doden van een yeti verbiedt.

Dieren

10 prachtige bestemmingen in Nepal