Nepal

Swipe

Eten en drinken

Er zijn weinig landen in Azië waar men zo goed en afwisselend kan eten als in Nepal.

Restaurants

Behalve de beroemde Chinese en Tibetaanse keuken vinden we er Italiaanse, Amerikaanse, Franse, Duitse, Japanse, Afghaanse, Russische, Indiase en Pakistaanse restaurants. De meeste restaurants vindt u in Kathmandu in de stadswijk Thamel, terwijl u de meeste restaurants in Pokhara langs het meer vindt (Lake Side).

Het eten

Het eten varieert van een voortreffelijke Italiaanse pizza tot dal bhat tarkari, ofwel rijst met dal, een gerecht dat met chapati’s (platte, op pannenkoeken gelijkende broden) dagelijks wordt gegeten door een groot deel van de Nepalese bevolking. Dal bestaat uit tot een soepje gekookte linzen; het kan vrij scherp van smaak zijn. Samen met de rijst geeft de dal veel eiwitten. Soms wordt dit voedsel aangevuld met saag, een bitter soort spinazie. Buiten Kathmandu en Pokhara zal men tamelijk vaak met dit soort voedsel worden geconfronteerd, al kunt u langs de populaire trekkingsroutes ook pannenkoeken, moussaka’s, pizza’s en patat krijgen. Waar men niet de mogelijkheid heeft om rijst te verbouwen, leven de mensen van aardappelen, maïs en gierst. In veel gebieden worden voorgekookte noodles, softdrinks en biscuits in toenemende mate populair. De noodles hoeven maar twee minuten gekookt te worden, terwijl het bereiden van een traditionele maaltijd tien keer zo lang duurt en dat spaart brandstof. Bovendien kost een pakje noodles maar enkele rupies, terwijl een rijstmaaltijd met dal en kerrie vaak meer geld kost. Er wordt in Nepal met de vingers gegeten, waarbij de chapati gebruikt kan worden als ‘lepel’. Men eet bij voorkeur met de rechterhand. De linkerhand gebruikt men voor sanitaire doeleinden. Al het eten of eetgerei dat is aangeraakt wordt als besmet (jutho) beschouwd. Het aanbieden van dergelijk voedsel aan iemand anders is in Nepalese ogen zeer onbeleefd. Als u voor uw gastvrouw of gastheer een presentje hebt meegebracht, dan wordt dit niet uitgepakt maar weggeborgen. In Nepal vindt men het niet passend om presentjes uit te pakken in de aanwezigheid van de gever. Uniek voor Azië zijn de zogenoemde pie shops, in de wijk Maru Tole (Pie Alley) in Kathmandu. Daar kan men verrukkelijke taart en cake (pie and cake) consumeren.

Gedragsregels tijdens het eten

Als men gaat eten in Nepal dient men enkele gedragsregels in acht te nemen. In Nepal bestaat geen keuringsdienst van waren die de kwaliteit van het voedsel controleert. Het voedsel is er dan ook aanzienlijk bacterierijker dan we in het Westen gewend zijn. Drink, om te beginnen, alleen gekookt water. Thee is helemaal ideaal. Eet alleen gekookte groente (dus geen rauwe sla, enzovoort), en nuttig alleen gaaf fruit dat men zelf heeft geschild. Eet alleen vlees dat goed doorbakken of gebraden is. Accepteer geen vlees dat van binnen nog rauw is en maak dit bij het bestel-len al duidelijk, zodat u zonder gewetenswroeging rauw of halfrauw vlees naar de keuken kunt terugsturen. Nepal heeft een uitstekende vegetari-sche keuken, waar men voor weinig geld voortreffelijke gerechten kan krijgen.

Het drinken

Een beroemde drank is chang. Chang is Tibetaans bier, gemaakt van rijst, gerst of maïs. Het is een zuur, snelgistend en melkachtig bier, dat vooral onder de Bhotiya’s (en met name de sherpa’s) populair is. De chang schenkt men vaak uit houten vaten. De prijzen voor een maaltijd zijn afhankelijk van de plaats waar men gaat eten, maar over het algemeen is voedsel erg goedkoop in Nepal.

10 prachtige bestemmingen in Nepal