Nepal

Swipe

De moord op de Koninklijke familie

Op 1 juni 2001 werd het koninklijk huis bijna uitgeroeid door kroonprins Dipendra. Hij was boos op zijn ouders omdat die zijn keuze voor een echtgenote niet accepteerden. Vervolgens schoot hij, onder invloed van alcohol en drugs, zijn vader koning Birendra, en zijn moeder koningin Aishwarya neer en vermoordde ook nog acht andere koninklijke familieleden, waaronder zijn broer en zus, twee ooms en twee tantes. Daarna schoot hij zichzelf neer, maar hij overleed niet direct. Terwijl hij in coma lag, werd hij, als voormalig kroonprins en troonopvolger, tot de nieuwe koning uitgeroepen. Drie dagen na de slachtpartij overleed hij alsnog. Zijn oom, de broer van zijn vader, Gyanendra Bir Bikram Shah Dev, werd nu op 4 juni tot de nieuwe koning gekroond.

Koning Gyanendra, een autoritaire koning

In 2002 trok koning Gyanendra tijdelijk de macht naar zich toe, maar herstelde later dat jaar de democratie. Op 1 februari 2005 nam koning Gyanendra alle macht in handen en stelde de grondwet buiten werking. Hij ontsloeg minister-president Sher Bahadur Deuba van de Nepalese Congrespartij (premier sinds 3 juni 2004) en nam zelf het premierschap op zich. De koning verweet Deuba dat hij niet in staat was de rust in het land te herstellen. Koning Gyanendra regeerde sindsdien als autoritair monarch, maar werd in 2006 gedwongen zijn macht op te geven.

Rondreizen

Groepsrondreis Nepal

Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Nepal maken we een 5-daagse trektocht in het voorgebergte van het Annapurna-massief. De Himalaya domineren het veelzijdige...

v.a. 1649.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Nepal