Nepal

Swipe

Sport

Wildwatervaren - Raften

Wildwatervaren (rafting) op de rivieren Kali Gandaki, Trisuli, Seti, Karnali en Sun Kosi is tegenwoordig zeer populair. De meeste wildwatervaartochten duren 3 tot 12 dagen en kosten gemiddeld van ca. US$ 15 tot ca. US$ 80 per dag. Per dag vaart men ongeveer zes uren; onderweg legt men aan om te lunchen. Op een opgeblazen rubberen boot daalt u met circa acht tot tien personen een wildstromende rivier af. De boot wordt bestuurt door de helsman, een geroutineerde wildwatervaarder. Veelal verwacht men wel dat u tijdens de tocht meepeddelt. Uw bagage vervoert men met een busje; als u ’s avonds uw kampeerplaats bereikt staat uw bagage voor u klaar. Uw camera kunt u in een waterdichte ton bewaren. De kwaliteit van de aangeboden tocht is veelal afhankelijk van de prijs die men u berekent.

De beste tijd om te raften

Wildwatervaren in Nepal kan het beste worden gepland tussen begin oktober en eind mei. De maanden juni, juli, augustus en september worden beheerst door de moesson. Door de regen die dan valt, zijn veel rivieren onbevaarbaar: het water staat te hoog en stroomt daardoor te snel. Waarschijnlijk zijn de maanden oktober, november, maart en mei de beste maanden om te wildwatervaren. In de maanden oktober en november is de moesson voorbij, maar staat het water nog hoog genoeg voor spectaculaire rivierafdalingen; in de maanden maart en mei kunt u profiteren van het smeltende sneeuwwater. In de wintermaanden bent u afhankelijk van de waterstand op het moment dat u gaat wildwatervaren. De Karnali stroomt door het westelijk deel van Nepal en kan alleen in de maanden september en oktober bevaren worden.

Benodigdheden om te raften

Denk er om: draag altijd een helm en een zwemvest! Het opspattende water zorgt er voor dat niemand met droge kleren het eindpunt haalt. Zorg verder voor een slaapzak, een lange broek en blouse (voor ’s avonds tegen de muskieten), een hoofddeksel, een zonnebril (met touwtje om achter de nek vast te maken; let op: een dergelijk touwtje hebben ook gewone brildragers nodig), een zonnebrandcrème, een insectenwerend middel, een zaklantaarn, plastic sandalen (geen slippers), zwemkleding, waterfles, T-shirt, toiletartikelen en talkpoeder.

10 prachtige bestemmingen in Nepal