Nepal

Swipe

Douane

U kunt de Nepalese douane op de volgende plaatsen passeren: Tribhuvan International Airport, Kathmandu; Kakarvitta (Jhapa; Oost-Nepal); Birganj (Parsa; Centraal-Nepal); Kodari (Centraal-Nepal; noordgrens); Belhia, Bhairahawa (Rupandehi; West-Nepal); Jamunaha, Nepalganj (Banke; Midden-Westen); Mohana, Dhangadhi (Kailali; uiterste westen); Gadda Chauki, Mahendranagar (Kanchanpur; uiterste westen).

Invoer van producten

Persoonlijke reizigersbagage kunt u vrij invoeren. De volgende artikelen kunt u meenemen (per persoon) zonder dat u er invoerrechten voor hoeft te betalen: 100 sigaretten, 1 fles sterke drank (max. 1,15 liter), 1 verrekijker, 1 filmcamera, 1 fotocamera, 1 videocamera, 1 radio, 1 transistorradio, 1 kinderwagen, 1 driewieler, 1 zakrekenmachine, 1 tent, 1 slaapzak en 1 rugzak. Een draagbare computer vermeldt men bij aankomst in Nepal in uw paspoort. Als u Nepal weer verlaat, moet u de draagbare computer kunnen tonen. U mag verder geen drugs, wapens en zendapparatuur in- of uitvoeren. Het nummer van dure (lees: professionele) film- en videocamera's moet in het paspoort worden geschreven en bij vertrek weer worden getoond. Nepalese en Indiase rupies mogen niet worden ingevoerd. Buitenlandse valuta mag men zo veel invoeren als men wil, alleen mag het uitgevoerde bedrag niet hoger zijn dan het ingevoerde bedrag. Indien u per auto reist, dient u een garantie per week verblijf in Nepal te overleggen. Een dergelijke garantie kan gegeven worden door een bank of een gerenommeerde firma. U hoeft dit bedrag niet in Nepal uit te geven. Voorts moet u in het bezit zijn van een ‘groene kaart’ en een internationaal rijbewijs. Ook moet u aan de grens een klein bedrag aan belasting betalen. Voor honden en katten zijn een gezondheidsverklaring en een inentingsbewijs tegen rabiës vereist.

Uitvoer van producten

De uitvoer van producten die ouder zijn dan 100 jaar is in beginsel verboden. Alleen in heel speciale gevallen wordt een uitvoervergunning verleend, die moet worden aangevraagd bij het Department of Archeology, Ram Shah Path, Kathmandu. Voor de uitvoer van edelstenen en halfedelstenen geldt hetzelfde. Informatie bij het Customs Department, Tripureswor. Helaas zijn veel religieuze kunstvoorwerpen in de afgelopen vijfentwintig jaar geroofd en naar het Westen gesmokkeld. Zij werden (en worden) voor veel geld verkocht aan musea, kunsthandelaren en particulieren. Lege sokkels en afgerukte dakstukken van tempels zijn de stille getuigen van deze mafiapraktijken.

Luchthavenbelasting Nepal

Als u Nepal per vliegtuig verlaat, moet u op het vliegveld 1695 rupies luchthavenbelasting betalen (let op: de prijs is aan veranderingen onderhevig). Vliegt u met ArkeFly, dan hoeft u geen luchthavenbelasting te betalen, deze is al in uw ticketprijs verrekend. Iedere passagier die een binnenlandse vlucht maakt (ook de mountainflight) moet € 3 luchthavenbelasting betalen op de luchthaven.

10 prachtige bestemmingen in Nepal