Nepal

Swipe

Geld

De Nepalese munteenheid is de Nepalese rupie. Een rupie is onderverdeeld in 100 paisa. Er bestaan munten van 5, 10, 25, en 50 paisa en 1 rupie. Verder zijn er bankbiljetten van 1, 5, 10, 20, 50, 100, 500 en 1000 rupie. De koers van de rupie is aan sterke schommelingen onderhevig. Men mag net zoveel buitenlandse valuta invoeren als men wil, en net zoveel uitvoeren als men wil, alleen mag het uitgevoerde bedrag niet hoger zijn dan het ingevoerde bedrag. U kunt op de luchthaven in Kathmandu pinnen. Verder is het handig om euro's mee naar Nepal te nemen. U heeft dan altijd reservegeld mocht uw bankpas of creditcard onverhoopt niet werken of indien de stroom uitvalt en ATM's niet functioneren. Neem twee pinpassen mee, zodat u over een reserve pas beschikt. Eventueel zijn travellercheques (American Express, Thomas Cook) bij alle banken inwisselbaar. In- en uitvoer van Nepalese rupies is verboden.

Banken in Nepal

De banken in Nepal zijn geopend zondag tot en met donderdag van 10.00 tot 14.30 uur; op vrijdag echter van 10.00 tot 12.30 uur. Op zaterdagen en officiële feest-dagen zijn ze gesloten. In Kathmandu en Pokhara kunt u geld pinnen in zogenoemde ATM's onder andere bij de kantoren van de Standard Chartered Bank en de Himalaya Bank. Een goede plaats om geld uit de muur te trekken is het Kathmandu Guesthouse in de wijk Thamel. De ATM bevindt zich in de voortuin van het Kathmandu Guesthouse. Zorg dat u altijd cash euro's bij u draagt, zodat u ook over geld beschikt als de stroom uitvalt. In Kathmandu en Pokhara kunt u op veel plaatsen euro's inwisselen voor rupies. Ook kunt u op veel plaatsen met euro's en US dollars betalen.

Geld wisselen

Bewaar de rekeningen en afschriften uit de ATM's die u bij het omwisselen krijgt: bij vertrek uit Nepal kan dan tot maximaal vijftien procent van het totaal gewis-selde bedrag teruggewisseld worden in buitenlandse valuta. Enkele toeristen wisselen hun geld op de zwarte markt. Zwart wisselen is in Nepal verboden en u loopt een kans dat men u verouderde bankbiljetten in handen geeft. Maar de verleiding toch zwart te wisselen is groot. Overal in het land zult u worden aangesproken door mensen die u aanbieden geld bij hen te wisselen tegen een hogere dan de bankkoers. Houd er bij zwart wisselen altijd rekening mee dat men u te weinig geld probeert terug te geven. Zorg voor voldoende kleine coupures. Buiten Kathmandu en Pokhara wil het nog wel eens moeilijk zijn een bankbiljet van 1000 rupies gewisseld te krijgen. Vooral in het binnenland zal men niet altijd over wisselgeld beschikken. Neem nooit gescheurde of totaal versleten bankbiljetten aan: u raakt ze niet meer kwijt. Zelfs bedelaars zijn er niet blij mee.

10 prachtige bestemmingen in Nepal