Nepal

Swipe

Criminaliteit

Vrij van criminaliteit is geen enkel land en ook Nepal niet. Bovendien lopen reizigers meer risico’s, omdat dieven weten dat veel reizigers geld op zak hebben. Criminaliteit kan veel reisplezier bederven. U kunt zich echter wapenen, zowel tegen de misdaad als de gevolgen daarvan. Boeven ontwijken betekent hun methodes voorzien en hun inspiratiebronnen droogleggen.

Zakkenrollen komt met name voor in grote menigtes, op stations en in het openbaar vervoer, kortom op die plekken waar vluchtig lijfelijk contact met een mede-mens niet alarmeert. Tassen grissen is een gebruikte methode. Bovendien komt het soms voor dat er rugzakken van bussen verdwijnen of dat er spullen uit de rugtassen zijn verdwenen. Neem dus uw bagage, indien mogelijk, mee de bus in, of let bij halteplaatsen goed op of uw bagage niet van het dak af gaat! Zakkenrollers werken meestal in teams; de een leidt uw aandacht af, terwijl de ander uw zakken rolt. Zij beschikken meestal over scheermesjes, waarmee zij uw kleding ongemerkt kunnen doorsnijden. Berg waardepapieren en geld dus altijd op de voorzijde van uw lichaam, onder uw kleding, op. Controleer altijd sloten van deuren en ramen in hotelkamers of guesthouses; als uw kamer niet goed kan worden afgesloten, vraag dan om een andere. Het komt slechts zelden voor dat u bedreigd wordt met een wapen of lichamelijk geweld. Mocht dit toch gebeuren probeer dan niet om de overvaller te overmeesteren. Pogingen daartoe kunnen levensgevaarlijk zijn. Neem ook niet meer contant geld mee tijdens een wandeling dan noodzakelijk voor de betreffende dag. Laat echter ook geen waardepapieren achter op uw hotelkamer, maar huur indien mogelijk een kluisje in uw hotel. Geef ook geen aanleiding tot diefstal: het is beter om geen kostbaarheden zichtbaar aan het lijf te dragen in een land waar zelfs het simpelste ringetje een maandloon opbrengt. Ga ook nooit alleen een trektocht maken en maak alleen gebruik van gidsen van een betrouwbaar trekkingsagentschap. Mocht u ondanks alle voorzorgen toch het slachtoffer worden van criminaliteit, dan kunnen de gevolgen van diefstal van paspoort en dergelijke worden verzacht door een juiste voorberei-ding van uw reis. Een goede reis- en vakantieverzekering kunnen eventueel verlies verzachten. Het verdient ook aanbeveling de belangrijkste pagina’s van uw reispapieren (paspoort, verzekeringspapieren, enzovoort) te kopiëren en deze los van uw reispapieren te bewaren. Dit vergemakkelijkt en versnelt het vervangen van al deze waardepapieren aanzienlijk. Verder is het handig om kopieën in Nederland of België achter te laten; indien noodzakelijk kunnen deze dan per fax of e-mail naar Nepal gezonden worden.

Stakingen in Nepal

In Nepal breken met enige regelmaat stakingen uit. Tijdens een grote en landelijke staking ligt het verkeer in Kathmandu plat. Bovendien kunnen dergelijke sta-kingen soms uit de hand lopen. Als er grote stakingen dreigen en u moet die dag naar de luchthaven overleg dan met uw hotel wat u het beste kunt doen. Zij zijn meestal op de hoogte van de stand van zaken. Kunt u niet overleggen met derden en u moet op een bepaalde tijd op de luchthaven zijn, verlaat de hoofdstad dan vroeg voordat de staking begint en breng uw dag ergens anders in de Kathmanduvallei door. Informatie over stakingen kunt u ook vinden in de krant The Himalayan Times.

10 prachtige bestemmingen in Nepal