Nepal

Swipe

Vervoer in Nepal

Verkeer

In Nepal rijdt men links. Bedenk dat vele Nepalezen, vooral degenen die uit de bergdorpen afkomstig zijn, nog niet aan autoverkeer gewend zijn. Voetgangers en fietsers duiken vaak op de meest onverwachte momenten voor een auto op. Bij ongelukken is het soms mogelijk door betaling van een soort smartengeld ingewik-kelde en vervelende toestanden te voorkomen. Een ander punt is dat overal in Nepal heilige koeien op straat lopen. Een aanrijding met zo’n heilige koe kan in het hindoeïstische land grote problemen tot gevolg hebben. Op het doodrijden van zo’n koe staat een gevangenisstraf van maximaal twaalf jaar. Houd er vervolgens rekening mee dat op veel plekken in Nepal gesloten slagbomen over de wegen staan. In de naast de slagbomen staande wachthuisjes moet een soort wegenbelas-ting worden voldaan. Tijdens de moessonperiode treden nog wel eens aardverschuivingen op waardoor wegen geblokkeerd kunnen raken.

De volgende wegen zijn geasfalteerd

[-]De Prithvi Highway tussen Kathmandu en Pokhara. Lengte 202 km. De weg gaat vanaf Pokhara verder westwaarts tot aan Baglung, gelegen op een afstand van 70 km ten westen van Pokhara.

[-], De Siddharta Highway tussen Pokhara en Bhairawa (Sunauli). Lengte 206 km.

[-], De Muglin Narayanghat Highway tussen Kathmandu en Bhairawa (Sunauli). Lengte 275 km.

[-], De Arniko Highway (Arniko Rajmarg ofwel de Chinese weg) tussen Kathmandu en Kodari (grensplaats met Tibet). De weg verbindt Kodari via de Chinese grensplaats Zhangmu en de China National Highway nr. 318 met Lhasa de hoofdstad van Tibet. Lengte in Nepal 81 km.

[-], Kathmandu-Trisuli. Lengte 73 km. Aan deze weg ligt het dorp Kakani, waar men een prachtig uitzicht over de Himalaya heeft.

[-], De Tribhuvan Highway tussen Kathmandu en Birganj/Raxaul. Lengte 207 km. Vanaf Raxaul kunt u via de NH 28 en NH 28A doorreizen naar Lucknow/ Bara-uni in India [-], Bhairawa-Lumbini. Lengte 18 km.

[-], Lumbini-Naugarh (India). Lengte 50 km.

[-], Dandelhura-Dhangarhi. Lengte 150 km.

[-]De B.P. Koirala highway, ook bekend als de Banepa Bardibas highway, is een weg in het oosten van Nepal. Het verbindt de Kathmandu Vallei met de oostelijke Terai. De weg is vernoemd naar de voormalige leider van Nepal, Bishweswor Prasad Koirala. De weg is met steun van de Japanse regering gebouwd. Lengte 158 km.

[-]De East-West Highway (vroeger de Mahendra highway genoemd) is een weg, die van oost naar west het gehele land doorkruist van het Mechi district in het oosten tot aan het Mahakali district in het westen. Lengte 1030 km. Het oostelijke deel van deze weg loopt tussen Kakarbitta (Darjeeling, India) en Bhairawa (Sunauli). Het westelijke deel verbindt Mahendranagar met Bhairawa.

[-] Pokhara-Jomosom (Jomsom, Dzongsam). Hier is niet echt sprake van een verharde weg, maar de route is in het droge seizoen goed door jeeps berijdbaar. De weg voert dwars door de Himalaya via de bedding van de Kali Gandaki rivier van Pokhara naar Jomosom in het district Mustang (rijtijd 9 uur). Lengte: 170 km (68 km afsfalt). Vanaf Jomosom kunt u per jeep doorreizen naar Muktinath (rijtijd 3 uur).

Spoorwegen Nepal

In Nepal ligt slechts een kleine spoorlijn van de NJJR (Nepal Janakpur-Jayanagar Railway) in de oostelijke Terai (vanaf de Indiase stad Raxaul loopt een stukje spoorlijn enkele kilometers Nepal in). Let op: het is buitenlanders niet toegestaan om per trein de grens tussen Nepal en India over te steken. Daarom wordt het openbaar vervoer voornamelijk per bus gedaan. Vrijwel alle bussen hebben hun begin- en eindpunt in Kathmandu, vanwaar zij naar alle windstreken uitwaaieren.

Reizen per bus

Als u gebruik gaat maken van bussen, dan is het goed om te weten dat de uitlaatpijpen van de bussen in Nepal aan de rechterzijkant zitten. Het is dus aan te beve-len om een zitplaats aan de linkerzijde van de bus te kiezen: u heeft dan minder last van de uitlaatgassen die door de open ramen naar binnen kunnen waaien. 

10 prachtige bestemmingen in Nepal