Nepal

Swipe

De organisatie van een trektocht

De TIMS Card en Trekking-permits

Voor trektochten in de gebieden rondom Annapurna, Everest, Langtang en Rara heeft u geen trekking-permit meer nodig. Een TIMS Card is wel noodzakelijk. Trekking-permits zijn wel nodig in de andere gebieden, zoals Lower Dolpa en Kanchanjunga (US$10 per persoon per week voor de eerste vier weken; en US$20 per week daarna), Manaslu (US$75 per persoon per week; in de periode september tot en met november betaalt u US$90 per week), Simikot 9US$90 per persoon per week0, Mustang en Upper Dolpa (US$700 per persoon voor de eerste 10 dagen en US$70 per persoon per dag daarna). Het TIMS is het Trekkers Information Management System. Dankzij de registratie en de bijhorende `TIMS card' kan men u snel opsporen en helpen indien er zich onverhoopt calamiteiten voordoen. Een TIMS card is nodig voor alle trekkinggebieden, voor een bezoek aan zogenoemde restricted areas en gebieden waar geen berijdbare wegen zijn. Het visum in uw paspoort is namelijk alleen geldig voor de vallei van Kathmandu, Pokhara, Chitwan en de berijdbare wegen in het land. Bij het aanvraagformulier moeten twee kleuren pasfoto’s en het paspoort worden overlegd. De TIMS zijn verkrijgbaar op onderstaande adressen van Nepal Tourism Board en de Trekking Agencies Association of Nepal (TAAN). Deze TIMS cards zijn verkrijgbaar in Kathmandu en Pokhara. Als u een trektocht met een reisorganisatie of een reisagent ter plaatse maakt, dan moet u er wel aan denken om de pasfoto's vanuit Nederland of België mee te nemen. Dat scheelt u tijd in Nepal. Een aantal reisagenten in Nepal hoeft (om onduidelijke redenen) geen pasfoto's van hun gasten in te leveren. DE TIMS Cards voor individuele trekkers zijn groen (kosten US$ 20,-); de TIMS Cards voor degenen die gebruik maken van een reisagent of reisorganiatie zijn blauw (kosten US$ 10,-). Incidenteel is het mogelijk om uw TIMS Card te verkrijgen bij de ingang van het Sagarmatha Nationaal Park. Het is echter verstandiger om hier geen risico mee te nemen en uw TIMS Card van tevoren te verkrijgen in Kathmandu of Pokhara.

Kantoren waar u een TIMS Card kunt krijgen

 [-]Kathmandu: Nepal Tourism Board Bhrikutimandapd, Phone: 977-1-4256909; 4256229 

Trekking Agencies Association of Nepal (TAAN) Maligaon, Kathmandu Phone: 977-1-442473; 4440920 

[-]Pokhara Nepal Tourism Board (NTB) Pardi, Pokhara Phone: 977-61- 535292 

Trekking Agencies Association of Nepal (TAAN) Pokhara Chapter, Pokhara-6, Lakeside Phone: 977-61-527033 

Kantoren waar u een trekking-permit kunt krijgen

Bij alle immigration offices in Nepal.

Kathmandu: Department of Immigration (visumverlenging en verstrekking van trekking-permit), Bhrikuti Mandap, Kathmandu. Naast het Tourist Service Centre.

Pokhara: Ratna Chowk, Pokhara. Voor een bezoek aan een gebied dat binnen de grenzen van een nationaal park ligt betaalt u een extra bedrag van circa 500 rupies (Chitwan NP) tot 1000 rupies (Sagarmatha NP) of 2000 rupies (Annapurna NP) per persoon. Dit bedrag kunt u betalen bij de ingang van het nationale park. Dit geld gebruikt men onder meer om het landschap in dit gebied te beschermen. U kunt dit bedrag betalen bij een van de Immigration Offices.

Restricted areas

Er zijn in Nepal ook gebieden waar toeristen niet mogen komen. Deze zogenoemde restricted areas liggen met name in de omgeving van onbewaakte passen die vrij toegang geven tot het grondgebied van Tibet en dus tot de Volksrepubliek China. De Chinese machthebbers in Tibet willen onder geen beding nieuwsgierige toeristen in de buurt van deze passen hebben. De Nepalezen houden hier streng de hand aan; het is dus zeer verstandig om deze regels te respecteren. Individuele reizigers worden tevens niet toegelaten in de gebieden Kanchenjunga, Upper Mustang, Upper Dolpo, Manaslu en Jumla (Simikot-Yari). De trekking-permits naar deze streken worden uitsluitend aan groepen verstrekt die een geheel georganiseerde trektocht hebben geboekt bij een erkend trekking-agentschap, reisbureau of reisorganisatie. Het is verder wijs om het reisschema van uw trektocht en uw verzekeringsgegevens per e-mail door te geven aan het Nederlands of Belgisch consulaat. In geval van problemen kunnen zij u dan gerichter en sneller opsporen. Een reddingshelikopter stijgt alleen voor u op, als men verzekerd is van betaling.

Rondreizen kunt u hier boeken.

10 prachtige bestemmingen in Nepal