Nepal

Swipe

Een helikopter-redding

Een helikopter-redding voor zwaargewonden of zieken is een kostbare aangelegenheid. In Kathmandu moet iemand garant staan voor de betaling van de vlucht voordat de redding gestart wordt. Reddingsvluchten kosten honderden euro's per vlieguur. Als u aan het trekken bent met een erkende trekking-organisatie, zend dan aan hen het reddingsverzoek; zij zullen de vlucht dan organiseren. Licht indien mogelijk ook het consulaat in. Als u individueel aan het trekken bent (dat wil zeggen met één of meerdere trekkers, maar zonder gids of dragers. Trek nooit helemaal alleen: zelfs een verstuikte enkel kan dan uw dood worden. Er is dan namelijk niemand om u te helpen of om hulp te halen!) moet u een reddingsverzoek naar het consulaat sturen. Het is dan van groot belang dat u vooraf uw gegevens en trekkingsschema aan het consulaat heeft doorgegeven.

Ga verzekerd op reis!

Met name de verzekeringsgegevens zijn van belang! Dit kan het reddingsproces bespoedigen. Reken er niet op dat men u ook wel ophaalt als men geen zekerheid heeft over de betaling: u bent niet in Nederland of België. Hoewel het al weer lang geleden is wil ik toch het volgende voorbeeld geven: door toedoen van het slechte weer en de vele lawines in november 1995 vielen er ruim 70 doden en kwamen veel trekkers in Nepal in moeilijkheden. Tijdens de reddingsoperaties mochten veel dragers niet met de helikopters mee: zij waren niet verzekerd!

Bij een reddingsverzoek moet u de volgende gegevens verstrekken: uw naam; nationaliteit; plaats waar u zich bevindt; en details over verwondingen en/of ziekte (bijvoorbeeld: bevriezing, hartproblemen, botbreuk, enzovoort). Berichten kunnen worden doorgegeven door een politieradio, een nationale parkradio of bij een plaatselijk vliegveld. Het duurt minstens 24 uur om een redding uit te voeren; het overbrengen van het noodbericht inbegrepen.

10 prachtige bestemmingen in Nepal