Nepal

Swipe

Overleven

Er kunnen zich omstandigheden voordoen dat het ongezond, gevaarlijk of onmogelijk is de tocht te vervolgen (terreinsituatie te riskant, duisternis, mist, sneeuwval, verdwalen, overstroming, uitputting, ziekte of letsel). Er moet dan ter plekke een noodbivak worden ingericht, wat voor iemand met een kampeeruitrusting bij zich weinig problemen zal geven of het moet al zijn dat het lastig is in het bergland een stukje vlakke grond te vinden of een beschut plekje. Wie geen kampeerspullen meedraagt of wie door een valpartij, het omslaan van de kano of tijdens het doorwaden van een stroom zijn rugzak is kwijtgeraakt moet terugvallen op een overlevingspakketje, dat te allen tijde op het lichaam moet worden meegedragen. Dit is met name belangrijk in de minder door trekkers belopen gebieden.

Hoe te overleven

Overleven houdt in: uitputting voorkomen, lichaamswarmte conserveren om onderkoeling te voorkomen, zorgen voor een droog onderkomen voor de nacht, vochttekort voorkomen, honger stillen, in staat zijn een vuur te ontsteken, mogelijkheid zich te orienteren en de aandacht van de buitenwereld te trekken indien een noodsituatie is ontstaan, die niet op eigen kracht kan worden bedwongen.

Survivalartikelen 

We noemen enige survivalartikelen die onmisbaar zijn. Het aan de broekriem te dragen survivalmes met wetsteentje heeft verschillende taken: jachtwapen, verdedigingswapen, vervanging van een bijl of kapmes. In een skitasje kunnen om het middel worden gedragen de hierna te noemen hulpmiddelen, die op zich weinig plaats vragen en weinig wegen. Zit het rugzakdraagstel in de weg, dan kan het skitasje aan de voorkant van het lichaam worden gedragen. Belangrijk is een bivakzak (een- of meerpersoons, eventueel heel licht en van plasticfolie, maar vanwege de condensvorming is ventilerend Gore-Tex of MPC-weefsel te verkiezen) om tijdens de nacht de lichaamswarmte te conserveren als vervanging van een slaapzak. Plezierig is een plastic waterzakje, waterdesinfectiedruppels of•-tabletten, opdat water uit de natuur als veilig drinkwater kan dienen. Onmisbaar zijn verder waterafstotend geïmpregneerde lucifers of gewone lucifers, die samen met een strijkvlak in een waterdicht kokertje worden opgeborgen, eventueel een brandglas om vuur te maken of anders een metal match, een magnesium vuurmaker, een aantal vellen aluminiumfolie ter vervanging van pannetjes, wat repen chocola of muesli, tabletten druivensuiker of noodrantsoenen in tabletvorm en enige theebuiltjes. Onmisbaar klein gereedschap: een officiersmes met mes en ten minste een priem of een klein zakmes, een draadzaag, een bektangetje, een pincet, een schaartje, vislijnen met vishaakjes in verschillend formaat, 10 m buigzaam koperdraad als hulpmiddel voor het bouwen van een onderkomen en eventueel voor het zetten van strikken, 15 m bergtouw 11 mm dik, enig dun touw of scheerlijnkoord, een kaartje ijzergaren, enkele stopnaalden, enkele kleine kaarsen. Voor het geven van noodsignalen dient een signaalfluit, een seinspiegeltje met vizieropening, eventueel rode vuurpijlpatronen met afvuurstift of sky blazers met zelfstarter, voor de oriëntatie een kompasje, een vulpenmodel zaklantaarn met long life batterij of een SR seinlamp met lithiumcellen, een blocnote met potlood of ballpoint. Voeg ten slotte nog enige verbandmateriaal toe: een driekante doek, een ideaalwindsel (bij verstuikte enkel), een snelverband, wat gaaspleisterverband, 6 veiligheidsspelden, een insectenwerende stift, een strip pijnstillende tabletten, Imodium capsules tegen diarree, een slangenbeetsetje, eventueel een tube vaseline en een tube vloeibare zeep. Ieder kan naar eigen inzicht het survivaltasje aanvullen met wat hij in noodsituaties onmisbaar vindt.

Rondreizen

Groepsrondreis Nepal

Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Nepal maken we een 5-daagse trektocht in het voorgebergte van het Annapurna-massief. De Himalaya domineren het veelzijdige...

v.a. 1649.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Nepal