Nepal

Swipe

Wandelen in de Himalaya

Wie in ons vlakke land wandelt ‘staat niet stil’ bij de zwaartekracht, maar wie in de bergen wandelt moet daar wel degelijk aan denken. Want dan kan de zwaartekracht plotseling een verrassende en soms fatale rol spelen.

Men kan er rekening mee houden door:

[-], Op het pad te blijven. Gras en puinhellingen zijn gevaarlijker dan men denkt, vooral nat gras glijdt uitstekend. Zorg daarom voor stevige bergschoenen met een goede profielzool.

[-], Van tijd tot tijd na te gaan: ‘Kan ik hier ook weer terug?’ Omlaag is altijd moeilijker dan omhoog. Let vooral ook op de tijd. In het donker wordt een terugweg altijd héél veel lastiger.

[-], Goed op te letten hoe het hele verloop van een pad is. Paden zijn nu eenmaal geen wegen. U kunt ze bijvoorbeeld in mist gemakkelijk kwijtraken. Loop nooit achter dieren aan. Zij hebben hun eigen paden die voor u heel gevaarlijk kunnen zijn (ook yaks hebben soms hun eigen routes). Neem vooral enkele markante punten goed in u op, zodat u ook bij slecht zicht de weg terug kunt vinden. Kijk daarom ook zo nu en dan achterom, het pad ziet er dan altijd heel anders uit. , Soms kunt u zich vergissen en toch het verkeerde pad nemen. Als u in een dergelijk geval moe bent, wat vaak het geval is op grote hoogte of na een lange dag lopen, bent u geneigd de kortste weg steil naar beneden of boven te nemen naar het goede pad. Dit is heel gevaarlijk: ga over hetzelfde pad terug en nooit dwars door het veld.

[-], Het mijden van sneeuwhellingen van enige steilte. Wees bijzonder voorzichtig bij het oversteken van sneeuwresten die zijn overgebleven van lawines. U glijdt er gemakkelijk op uit en uitgebreide schaafwonden of een val kunnen het gevolg zijn. De beste bescherming tegen schaafwonden is een laag textiel van een goede kwaliteit. Een korte broek en shirts met korte mouwen zijn dus sterk af te raden.

[-], Goed op te letten op vallende stenen of ijs. Gevaarlijke plaatsen zijn dikwijls herkenbaar omdat er vers puin of ijs ligt. Blijf hier nooit stilstaan, maar loop snel door.

[-], Stil te staan, wanneer u om u heen kijkt of een foto neemt. Dit voorkomt onnodig struikelen. Op veel plaatsen kan een val fatale gevolgen hebben. Let dus ook op waar u uw voeten neerzet.

[-], Wees zuinig op de u omringende natuur: begraaf toiletpapier en ander afval of verbrandt het. Neem flessen, batterijen en materialen van plastic (of ander niet-organisch materiaal) mee terug. Maak gebruik van ‘toiletfaciliteiten’ (gat in de grond en dergelijke). Zijn die er niet, verwijder u dan ten minste 20 meter van een waterbron en neem afstand van heilige plaatsen. Gebruik geen shampoo en zeep in een beek, rivier of warmwaterbron.

10 prachtige bestemmingen in Nepal