Nepal

Swipe

Inhoud bagage, kleding en kampeeruitrusting

Hieronder volgt een overzicht van de meest noodzakelijke benodigdheden voor een tocht. Alles kan in Kathmandu en Pokhara worden gehuurd. De voordeligste en beste verhuurbedrijfjes zijn te vinden in de wijk Thamel in Kathmandu. Natuurlijk kan hier ook alles worden gekocht. Ook aan uw hotelbalie kunt u informeren naar adressen van verhuurbedrijven. De lijst met noodzakelijke benodigdheden gaat er van uit dat u alles zelf regelt. Maakt u gebruik van een trekking-agentschap of wandelt u langs de bekendere routes dan hoeft u uiteraard niet voor een kampeeruitrusting en eet- en kookgerei te zorgen. Informeer vooraf bij uw trekking-agentschap wat men van u verwacht wat betreft de benodigdheden. De goede gespecialiseerde reisagentschappen in Nederland en België sturen u vooraf een lijst met spullen die u mee op reis moet nemen.

Benodigdheden voor een trektocht

[-], Slaapzak: In de winter heeft men een wat warmere slaapzak nodig, omdat het dan ’s nachts zeer koud kan worden. Slaapzakken zijn te huur. Een eigen slaapzak is hygiënischer; een dergelijke slaapzak kan ook worden gebruikt in de goedkope lodges, waar men niet altijd schoon beddengoed beschikbaar heeft.

[-], Gewatteerde jas: ’s Winters of bij een tocht in hoger gelegen streken is een dergelijke jas onmisbaar.

[-], Regenjas: Overtuig u ervan dat uw jas waterdicht is. Het is geen pretje om nog uren met natte kleding te moeten lopen. Ideaal is een regencape met ‘rugzakbult’. De cape zorgt voor voldoende ventilatie en de rugzak is beschermd tegen de regen.

[-], Rugzak: Het is van groot belang voor een waterdichte rugzak te zorgen. Als alternatief kan men een waterdichte beschermhoes voor de rugzak kopen.

[-], Plastic zakken: Om de vuile was van de schone te scheiden.

[-], Handschoenen en muts: Ook handschoenen en een muts zijn, vooral in het wat neerslag rijkere winterseizoen (december-januari-februari), onmisbaar. De sneeuwgrens daalt in die periode tot circa 2000 m. Handschoenen en wollen mutsen zijn onder meer te koop in de Tibetaanse winkels.

[-], Waterfles.

[-], Waterzuiveringsmiddel: Bijvoorbeeld het drinkwaterdesinfectiemiddel Hadex . Verkrijgbaar bij drogisten, zowel in Nederland als in België. Waterzuiveringstabletten zijn ook verkrijgbaar bij het informatiecentrum van KEEP (zie paragraaf Onafhankelijke informatie) in Kathmandu.

[-], Reisapotheek. Indien mogelijk in Europa samenstellen.

[-], Zaklantaarn: Vergeet geen extra batterijen mee te nemen.

[-], Kaarsen en lucifers: Op vele plaatsen buiten de grote steden heeft men nog geen elektriciteit en als er wel elektriciteit is, valt deze nogal eens uit. Kaarsen zijn in zulke omstandigheden heel handig. Ze zijn te koop in Kathmandu en Pokhara. Met lucifers kunt u ook uw afval verbranden.

[-], Zakmes: Het is verstandig om in Nepal alleen geschild fruit te eten. Daarvoor is een zakmes handig. Kijk overigens of het gekochte fruit onbeschadigd is. Een zakmes kan eventueel dienst doen als survivalmes. Zakmessen (eventueel voorzien van hulpstukken) zijn te koop in Kathmandu en Pokhara.

[-], Zonnebril: Vooral op grotere hoogte is de intensiteit van het zonlicht heel groot. Daar komt nog bij dat de sneeuw het licht weerkaatst. Een goede en donkere zonnebril is daarom onmisbaar. De kwaliteit van zonnebrillen is in Nederland en België beter dan in Nepal.

[-], Toiletpapier: Te koop in Kathmandu, Pokhara en langs de bekende routes.

[-], Zout: Met zout kunnen eventuele bloedzuigers worden verwijderd. Strooi wat zout op een bloedzuiger en hij laat vanzelf los. Een mogelijk wondje kan worden behandeld met jodium. Als een bloedzuiger met de hand wordt verwijderd is het mogelijk dat de zuignappen in de huid achterblijven, hetgeen een vervelende ontsteking tot gevolg kan hebben. Een bloedzuiger laat meestal ook los als er een brandende sigaret tegenaan wordt gehouden.

[-], Nepalees geld: Er zijn in het algemeen geen banken langs de trails. Zorg daarom voor voldoende contant geld in kleine coupures; een briefje van Rp 500 of Rp 1000 kan men over het algemeen echt niet wisselen. U kunt wel geld wisselen in Namche Bazaar, Jomosom, Saleri en Okhalduga.

[-], Bergwandelschoenen: Men kan het beste eigen, nieuwe bergwandelschoenen meenemen. Gehuurde en tweedehands schoenen passen vaak net niet helemaal goed, wat bijvoorbeeld tot blaren kan leiden. Bergwandelschoenen moeten een goed profiel hebben. Te krappe schoenen zijn een ramp, iets te ruime schoenen kunnen minder kwaad. Ze zijn te koop in Kathmandu en Pokhara. Maar het is beter ze in Nederland of België al te kopen, zodat de schoenen tijdig kunnen worden ingelopen. 

[-], Kompas: Kompassen zijn moeilijk te verkrijgen in Nepal. Dus in Nederland of België aanschaffen. Overweeg om een verrekijker mee te nemen.

[-], Kooktoestel: Alleen noodzakelijk in onbewoonde gebieden. Let erop dat er een gasbrander bij het kooktoestel moet zitten. Een zogenoemde ‘Optimus’ brander, die zowel met normale benzine als met petroleum gestookt kan worden. Benzine is namelijk gemakkelijk verkrijgbaar, kampeergas (butaan) kan bij lage temperaturen voor problemen zorgen, doordat het butaan de tank niet uit wil.

[-], Tent: Alleen nodig in onbewoonde of schaars bevolkte streken. Ook handig voor wie geen gebruik wil maken van lodges maar in de vrije natuur wil overnachten.

[-], Lichte waterdichte matrassen.

[-], Gedroogd eten: Gedroogd eten is in alle grotere dorpen langs de trails te koop. Raadpleeg de trekking-kaart of de trekking-gids. Daarin staan alle plaatsen aangegeven.

[-], Toiletartikelen: Tandenborstel, tandpasta, handdoek, washandje, zeep, eventueel scheergerei. Extra sokken en ondergoed. Extra sokken kunnen heel nuttig zijn als u last heeft van de bergwandelschoenen. Een extra paar sokken doet vaak wonderen.

Inhoud bagage, kleding en kampeeruitrusting

Rondreizen

Groepsrondreis Nepal

Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Nepal maken we een 5-daagse trektocht in het voorgebergte van het Annapurna-massief. De Himalaya domineren het veelzijdige...

v.a. 1649.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Nepal