Nepal

Swipe

Kleding

Bedacht moet worden dat het ook in tropische landen op grotere hoogte koud kan zijn. De kleding moet enerzijds beschermen tegen intensieve zonnestraling (om die reden komen nylon hemden en blouses niet in aanmerking, omdat ze UV-stralen doorlaten), anderzijds tegen ongewenste afkoeling van het lichaam. De kleding moet sterk en toch licht zijn, het weefsel moet bij voorkeur kreukherstellend zijn. Onderkleding moet vaak gewassen worden, zodat snel drogen een voordeel is. Katoen draagt prettig (vooral de nethemden drogen snel), maar er bestaat ook ondergoed van synthetisch weefsel dat bij flinke spierarbeid het transpiratievocht niet opzuigt, maar doorgeeft aan de volgende kledinglaag; het wordt goed op de (droog blijvende) huid verdragen. De bovenkleding dient als buffer- of als isolatielaag, al naar gelang de heersende temperatuur moet die laag dun of dik zijn. De voorkeur verdienen T-shirts, blouses, hemden e.d. van katoen (flanel) of ander ventilerend materiaal, aangevuld met twee dunne truien van wol of acryl (twee dunne truien geven meer warmte en wegen niet meer dan één dikke trui). Belangrijk is een winddichte buitenlaag, in de vorm van een tot over de heupen reikend windjak of parka, dat voorkomt dat de lichaamswarmte uit de eronder zittende kleding wordt verdreven. Een dergelijk jak moet van ventilerende stof gemaakt zijn (katoen, katoen/polyester, Gore-Tex of MPC-weefsel), er moet een capuchon aan zitten, de ritssluiting moet door een stormsluiting afgedekt kunnen worden, de mouwgaten moeten dichtgebonden kunnen worden om beide polsen.

Broeken moeten ruim zitten, zeker bij de knieën. Bij regen is beslist een overbroek of regenpijpjes nodig, want veel materiaal neemt vocht op en droogt langzaam. Er bestaan pantalons van dichtgeweven katoen/polyesterweefsel, dat met was is geïmpregneerd. Dat materiaal is behoorlijk waterafstotend, droogt snel en is goed winddicht en bovendien licht. Ten slotte zijn er bergbroeken (‘knickerbockers’) van ribcord of wollen stof, eventueel vermengd met elastische helanca garens. Wie een windjak en eventueel een pantalon kiest van ‘Gore-Tex’ of MPC-weefsel kan regenkleding verder achterwege laten (zulk z.g. Iaminaatweefsel bestaat uit meer lagen, met o.m. een membraan die transpiratievocht in de vorm van waterdamp naar buiten laat ontsnappen, maar regendruppels geen kans geeft binnen te dringen, omdat de moleculen daarvoor te groot zijn). Wie niet over genoemde kleding beschikt moet of a. een regenpak, bestaande uit jak en broek of b. een regencape met rugzakuitbouw en regenpijpjes kopen. In het regenpak krijgt u last van condensvocht, bovendien slijt de coatinglaag door het schuiven van de rugzakschouderbanden. De cape heeft dat nadeel niet, maar voor alpine klimwerk is zij ongeschikt. De cape geeft aan de onderkant ventilatie. Zou de wind de cape doen opwaaien dan moet u een touw of een riem om uw middel binden. Neem extra paren kousen of sokken mee, die geen stopplekken mogen hebben. Kies versterkte wol of absorberende badstof. Aan de uitrusting mogen een bivakmuts, een halsdoek en wanten of handschoenen niet ontbreken. De benen en kousen kunnen desgewenst met Gamaschen van katoen/polyester weefsel worden beschermd.

Inhoud bagage, kleding en kampeeruitrusting

Rondreizen

Groepsrondreis Nepal

Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Nepal maken we een 5-daagse trektocht in het voorgebergte van het Annapurna-massief. De Himalaya domineren het veelzijdige...

v.a. 1649.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Nepal