Nepal

Swipe

Kook- en eetgerei

In de bewoonde streken van Nepal heerst schaarste aan brandhout, terwijl op grote hoogte weinig groeit dat als brandstof voor een kookvuurtje kan dienen. Wie onderweg een warme drank of maaltijd wil klaarmaken moet zelf brandstof meenemen. Het gemakkelijkst is normale benzine, dat u kunt stoken in een benzinevergasser. Koop een dergelijk toestel liefst in eigen land bij een buitensportzaak, waarbij we het type aanbevelen met een ingebouwd of afzonderlijk aan te schaffen luchtpompje. Er bestaan ook types waarin zo nodig petroleum en spiritus gestookt kan worden, zonder dat technische ingrepen nodig zijn. Wie op normale benzine stookt, heeft in principe geen aanmaakbrandstof nodig, het voorverwarmen gebeurt met een weinig opgepompte benzine.

Kampeergas is wel handig, maar de weggooipatronen zijn zwaar en duur en de alternatieve inruiltanks zijn zwaar. In elk geval moet dan een reservetank worden meegenomen, want niet overal zijn inruiladressen. De branderkop moet van hetzelfde merk zijn als de patronen of de tanks. Neem vloeibare reservebrandstof mee in hermetisch afsluitbare aluminium kruikjes met een inhoud van 1 of 0,5 liter, die in de zijtassen van de rugzak moeten passen. Wie blikjes ‘Coleman fuel’ kan bemachtigen moet ‘white gas’ afwisselen met normale benzine. Het is evenwel niet mogelijk brandstof uit eigen land per vliegtuig mee te nemen. Het keukenmateriaal bestaat verder uit een aluminium windscherm (opklapbaar), een stel in elkaar passende pannetjes met waterketeltje, koekenpan (eventueel met teflon antiaanbaklaag), pangreep, veldfles voor het meenemen van water e.d., een spatel, een hermetisch sluitende boterdoos, een opscheplepel, een lepel-vork-mescombinatie, een snijplankje, een bord, beker plus de nodige plastic flacons voor koffie, suiker, zout, kruiden, e.d. Dan voor het verdere proviand nylon zakjes voor macaroni, rijst, gedroogde vruchten, worst, kaas, theebuiltjes, enz. Voor de afwas gaat mee een spuitflacon met vloeibaar afwasmiddel, een droogdoek en een opvouwbaar wasbakje. Weliswaar zijn er in Nepal allerlei kampeerartikelen te koop of te huur, maar het kook- en eetgerei kan men toch het beste van huis meenemen. Het weegt weinig en neemt ook weinig plaats in.

Inhoud bagage, kleding en kampeeruitrusting

Rondreizen

Groepsrondreis Nepal

Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Nepal maken we een 5-daagse trektocht in het voorgebergte van het Annapurna-massief. De Himalaya domineren het veelzijdige...

v.a. 1649.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Nepal