Nepal

Swipe

Trektochten in Oost-Nepal, de Everest-trektocht

De meeste trekkers nemen de bus naar Jiri (let op uw bagage in verband met mogelijke diefstal!) en slaan de eerste 6 wandeldagen over. De tocht vanaf Jiri naar Namche Bazaar kan in 8 dagen gelopen worden. Houd er echter rekening mee dat dit alleen voor zeer geoefende bergwandelaars geldt. De meeste trekkers lopen deze afstand in 10 tot 12 dagen! Het is ook mogelijk om van Kathmandu naar Lukia te vliegen. Vandaar wandelt u in twee dagen naar Namche Bazaar. Het is eveneens mogelijk om naar het Everest-gebied te wandelen via de vallei van de rivier de Arun. U passeert dan het nationale park en Conservation Area Makalu-Barun. Deze trektocht wordt echter zelden vanuit Kathmandu gemaakt. Wilt u via deze route naar het Everest-gebied, dan moet u contact opnemen met een van de trekking-agentschappen of met een in Nepal gespecialiseerd reisbureau in Nederland of België.

Beste reistijd Everest-trektocht

Beste reistijd: oktober, november, maart, april en mei (houd rekening met nachtvorst).

Route Everest-trektocht

Vanaf Kathmandu:

Dag 1:, Van Kathmandu naar Lamosangu; hoogte 741 m. Rijtijd 3 uur per bus.

Dag 2:, Van Lamosangu naar Thulo Pakha; hoogte 1820 m. 4 uur lopen.

Dag 3:, Van Thulo Pakha naar Serabesi; hoogte 1440 m. 7 uur lopen.

Dag 4:, Serabesi - Kirantichhap; hoogte 1320 m. 6 uur lopen. Dag 5:, Kirantichhap - Yarsa; hoogte 1974 m. 6 uur lopen. Dag 6:, Yarsa - Those (direct ten zuiden van Jiri); hoogte 1799 m. 7 uur lopen. Zie verder ‘vanaf Jiri’.

Vanaf Jiri:

Dag 1:, Those (direct ten zuiden van Jiri) - Chhyangma; hoogte 2194 m. 6 uur lopen.

Dag 2:, Chhyangma - Sete; hoogte 2575 m. 6 uur lopen.

Dag 3:, Sete - Junbesi; hoogte 2675 m. 7 uur lopen.

Dag 4:, Junbesi - Manidingma; hoogte 2194 m. 7 uur lopen.

Dag 5:, Manidingma - Khari Khola; hoogte 2072 m. 6 uur lopen.

Dag 6:, Khari Khola - Puiyan; hoogte 2835 m. 6 uur lopen.

Dag 7:, Puiyan - Phakding (uitzichtpunt op de Kongde Ri); hoogte 2652 m. 7 uur lopen. , Degenen die naar Lukla (2840 m; iedere donderdag markt) zijn gevlogen, kunnen hun eerste nacht in Phakding doorbrengen.

Dag 8:, Phakding (via Monjo en Jorsale; tussen deze plaatsen in vindt u de ingang van het Sagarmatha nationaal park)- Namche Bazaar; hoogte 3446 m. 6 uur lopen.

Dag 9:, Namche Bazaar - Thyangboche; hoogte 3876 m. 5 uur lopen. Naar het basiskamp:

Dag 10:, Thyangboche - Pheriche; hoogte 4267 m. 5 uur lopen.

Dag 11:, Pheriche - Lobuje; hoogte 4930 m. 6 uur lopen.

Dag 12:, Lobuje - Gorakshep; hoogte 5184 m. 4 uur lopen.

Dag 13:, Gorakshep - Mount Everest Base Camp; hoogte 5356 m. 4 uur lopen.

Routebeschrijving Everest-trektocht

Vanaf Kathmandu:

Lamosangu (741 m)

De Everest-trektocht begon oorspronkelijk bij dit dorpje, waar de weg naar Jiri begint. Er zijn nog maar weinig trekkers die de eerste 6 dagen van de oorspronkelijke Everest-trektocht daadwerkelijk lopen. Bijna iedereen neemt eerst de bus naar Jiri om aldaar de tocht te beginnen. Degenen die in Jiri starten kunnen de eerste beschrijvingen van dorpen overslaan. Hun beschrijving begint bij het dorp Those.

Thulo Pakha (1820 m)

Dit Tamangdorp wordt na een stevige klim bereikt. Na het dorp klimt men ongeveer 450 m verder, waarna men een bergpas bereikt. Vervolgens een afdaling naar de rivierbedding, waar het dorp Serabesi ligt. Op dit deel van de trail heeft men een mooi uitzicht op de Himalayatoppen.

Serabesi (1440 m)

Een Newardorp. Vanaf deze plaats draait de trail in zuidwaartse richting.

Yarsa (1974 m)

Vanaf Serabesi daalt men een flink stuk tot men de op een hoogte van 1006 m gelegen bedding van de rivier de Tama Kosi bereikt. Vervolgens een lange klim. Tijdens deze klim passeert men de dorpen Namdu en Kabre, waarna men Yarsa bereikt.

Those (1799 m)

Ongeveer 670 m boven Yarsa ligt een prachtige bergpas, waar men een goed uitzicht heeft op de toppen van de Gauri Shankar en de Melungtse. Those ligt direct ten zuiden van Jiri.

Vanaf Jiri:

Jiri (1905 m)

Jiri heeft een ziekenhuisje en een vliegveld. Degenen die vanuit Kathmandu naar Jiri zijn gevlogen, kunnen het beste de eerste nacht in Those doorbrengen.

Chhyangma (2194 m)

Dit dorp ligt in een vallei. Het dorp wordt ook wel Bhandar genoemd. Vanuit Those passeert men eerst een op een hoogte van 2713 m gelegen bergpas, die de grens van het sherpagebied markeert. De pas wordt geflankeerd door zogenoemde gebedsmuren. Een alternatieve overnachtingsmogelijkheid is het dorp Thodung (3091 m), dat men na een 2 uur durende klim vanaf de pas bereikt. Hier is een kaasfabriek te zien.

Sete (2575 m)

Na een afdaling naar Likhu Khola moet men een steile klim maken die eindigt bij het klooster van Sete. Het kleine hotel bij het klooster is de laatste overnachtingsmogelijkheid voor de Lamjura-pas (3530 m).

Junbesi (2675 m)

Vanuit Sete zijn ongeveer 4 uren nodig voor de beklimming van de Lamjura-pas. Erna volgt een lange afdaling die eindigt in een vallei waar, te midden van dennenbossen, Junbesi is gelegen.

Manidingma (2194 m)

Na Sunbesi loopt de trail over de Solang heuvelkam, waar men de Mount Everest al kan zien liggen. Vervolgens een afdaling naar een rivier, waarna de klim naar de op een hoogte van 3200 m gelegen Tasindhu-pas begint. Vanaf Tasindhu is het mogelijk een extra uitstapje te maken in noordelijke richting naar het Tasindhu-klooster of om een wandeling van een halfuur in zuidelijke richting naar een kaasfabriekje te maken. Na de pas volgt een steile afdaling, die eindigt bij het gehucht Manidingma, ook bekend onder de naam Nuntale.

Khari Khola (7072 m)

De trail daalt nu af naar de Dudh Koshi kloof, waar men via een hangbrug de rivier oversteekt. Vervolgens gaat de trail in noordelijke richting verder. Eerst passeert men het door Rais bewoonde dorpje Jubinq; dan komt men in het door sherpa’s en Magars bevolkte dorp Khari Khola.

Puiyan (2835 m)

De trail klimt over een steile heuvelkam. Langs het dorpje Kharte gaat men naar Puiyan, dat geheel door bossen is omgeven.

Phakding (2652 m)

Na een korte klim daalt de trail af tot het dorpje Surke (2339 m). Dan gaat de trail in noordelijke richting verder via de Dudh Koshi kloof naar het dorp Chaunrikharka (2713 m), dat vlak bij Lukla ligt. Daarna bereikt men Phakding, dat aan de oever van een rivier ligt. Degenen die vanuit Kathmandu naar Lukla willen vliegen, kunnen het beste de eerste nacht doorbrengen in Phakding.

Namche Bazaar (3446 m)

Na Phakding komt men in het dorp Jorsale. Daarna begint een drie uur durende steile klim die in Namche Bazaar eindigt. Tijdens de klim passeert men de ingang van het Sagarmatha nationaal park. Het dorp Namche Bazaar is bekend geworden als startpunt voor Everest-expedities. Achter de vallei waarin Namche Bazaar ligt, verheft zich de berg Kwangde (6187 m), die in 1975 voor het eerst door een groep Nepalese bergbeklimmers werd bedwongen. Namche Bazaar is een ideale plaats om tot rust te komen en vooral om te acclimatiseren voordat men zich naar hogere regionen begeeft. In het dorp zijn veel winkeltjes en guest-houses.

Khumjung (3780 m)

Dit is het grootste sherpadorp in deze streek. In het dorp wordt een relikwie bewaard waarvan wordt beweerd dat het een schedel is van een yeti. Khumjung ligt op 2 uur lopen van Namche Bazaar. Op een afstand van een halfuur lopen ligt het sherpadorp Khunde (3841 m), waar een klein ziekenhuis is.

Thyangboche (= Tengboche, 3876 m)

Op deze plek staat het beroemde boeddhistische klooster van Thyangboche; de leiding is in handen van een gereïncarneerde lama. Het ligt op een fraai beboste heuvelkam. Helaas werd dit klooster in januari 1989 door een brand grotendeels verwoest. De brand werd veroorzaakt door een per ongeluk omver gelopen straalkacheltje. Gelukkig kon men nog veel religieuze geschriften en andere kunstvoorwerpen uit de vlammen redden. Dankzij inspanningen van de plaatselijke bevolking en de hulp van velerlei instanties en landen kon men al snel met de wederopbouw beginnen; in 1993 vierden de sherpa’s de heropening van het zachtroze klooster. Spaarlampen van Philips uit Eindhoven zorgen bij het invallen van de duisternis voor de spaarzame verlichting. Thyangboche wordt gedomineerd door de Mount Everest, Lhotse en Nuptse. Andere hier vandaan zichtbare toppen zijn die van de bergen Ama Dablam, Thamaserku, Kangtega, Kwangde en Khumbila.

Naar het basiskamp van Mount Everest

Slechts zij die een uitstekende conditie hebben en in het bezit zijn van een goede uitrusting kunnen hun weg vervolgen naar het basiskamp van de Mount Everest, dat is gelegen op een hoogte van 5356 m. De Himalayan Rescue Association drukt iedereen op het hart ten minste zes dagen uit te trekken voor de tocht van Thyangboche naar het basiskamp; dit in verband met de gevreesde bergziekte of AMS.

Dorpen langs de route naar het basiskamp van de Mount Everest

De volgende plaatsen langs de route zijn een bezoek waard:

Pangboche (3901 m)

Een heel mooi sherpadorp.

Pheriche (4267 m)

Het laatste zomerdorp langs de trail naar de Mount Everest. In dit dorp zijn diverse lodges. Ook is er een kleine kliniek, die tijdens het trekseizoen wordt bemand door vrijwilligers van de Himalayan Rescue Association.

Dingboche (4343 m)

Dingboche ligt ten oosten van Pheriche in de Imja Khola-vallei. Wie niet voornemens is het basiskamp te bezoeken doet er goed aan enige tijd te nemen voor de verkenning van deze vallei. Vanuit deze vallei kan men naar het dorp Chukhung klimmen; daar heeft men een indrukwekkend uitzicht op de steile ijsmuren aan de noordzijde van de Ama Dablam (6856 m). Deze berg is vernoemd naar het sieraaddoosje dat de sherpa-vrouwen om hun hals dragen (ama = moeder). In 1995 slaagde Robert Eckhardt er als eerste Nederlander in om de top van deze fraai gevormde berg met zijn hangende gletsjer te beklimmen.

Lobuje (4930 m)

Vanuit Lobuje heeft men een spectaculair uitzicht op de top van de berg Nuptse (7879 m). Ook hier kunt u in een guest-house overnachten en voedsel krijgen.

Gorak Shep (5184 m)

Vroeger stond hier slechts een kleine hut; er was geen voedsel noch onderdak beschikbaar. Tegenwoordig zijn ook hier guest-houses waarin u kunt overnachten en eten. Vanaf Gorak Shep kunt u in drie uur naar de top van de berg Kala Patthar (5623 m) klimmen. Vanaf de top heeft men een heel mooi uitzicht over de gehele streek die bekendstaat als Khumbu Himal.

Het basiskamp van de Mount Everest

Het basiskamp van de Mount Everest is vanuit Gorak Shep na 3 uur klimmen bereikbaar. Onderweg naar het Mount Everest Base Camp komt men langs twee valleien die wellicht een bezoek waard zijn.

De eerste ligt in de omgeving van Khumjung, aan de voet van de bergen Cho Oyo (8153 m) en Gyachung Kang (7922 m), en is bekend geworden door de verstilde blauwe meren die men er kan vinden.

De tweede vallei ligt op 3 uur lopen van Namche Bazaar. In deze vallei ligt het dorp Thami (3810 m) dat beroemd is door het aldaar in de lente gehouden Rimdufestival. De trail erheen was vroeger een belangrijke handelsroute naar Tibet.

Als u omlaag wandelt vanaf het basiskamp dan kunt u voor het Chola Tsho rechtsaf slaan om een trektocht te maken naar het fantastische gelegen Gokyo meer met een uitzichtspunt op 5360 m (Gokyo Ri). De meerdaagse tocht is vanuit het basiskamp niet eenvoudig, want u moet over de 5339 m hoge Cho La pas (Chhugyuma) trekken. Het meer is ook bereikbaar vanuit Yangjuma, Thyangboche en het eerder genoemde Khumjung.

De hoogste bergen in Khumbu Himal

Mount Everest, 8848 m

Ama Dablam, 6856 m

Lhotse, 8501 m

Kangtaiga, 6809 m

Makalu, 8481 m

Karyolung, 6681 m

Cho Oyu, 8153 m

Thamserku, 6623 m

Ghyachungkang, 7922 m

Tawoche, 6543 m

Nuptse, 7879 m

Cholatse, 6640 m

Chamlang, 7319 m, K

wangde, 6187 m

Pumori, 7145 m

Khumbila, 5883 m

Numbur, 6954 m

10 prachtige bestemmingen in Nepal