Nepal

Swipe

De Dolpo-trektocht

Sinds mei 1989 mogen verschillende plaatsen in het Dolpo-gebied bezocht worden door toeristen. Het is een zware tocht die over hoge passen voert. De tocht vanaf Pokhara naar Ringmo en Tarap duurt circa 17 dagen. U kunt de terugtocht naar Pokhara vergemakkelijken door vanaf Jumla of Juphal (Jufaal, gelegen aan de rivier de Bheri; 2600 m) naar Nepalganj in de Terai te vliegen (vijf dagen per week; 35 minuten). Vandaar kunt u per bus of vliegtuig (dagelijks) naar Pokhara of Kathmandu reizen. Tot op heden kunt u alleen met een door de regering goedgekeurd trekking-agentschap naar Dolpo reizen. Er worden nog geen trekking-permits aan individuele reizigers verstrekt. Regelingen wijzigen echter snel in Nepal en het is dus verstandig om ter plaatse te informeren naar de actuele stand van zaken. Het Dolpo-gebied ligt in de regenschaduw van de Dhaulagiri (8167 m). U kunt over de Kagmara-pas trekken of gebruikmaken van de route via Jumla. In het gebied kunt u de gebieden rondom Tarakot, Do (in de Tarapvallei) en het Phoksumdo-meer bezichtigen. In de dorpen Pungmo, Ringmo en Samling staan zeer interessante kloosters van de B’on-godsdienst. Dolpo ligt voor een groot deel in het Nationale Park Shey-Phoksumdo en is het leefgebied van zeldzame sneeuwluipaarden, blauwe bergschapen (bharam), thargeiten en andere dieren.

Dolpo-la

De bewoners van het Dolpo-gebied, de Dolpo-la, leven van de handel met Tibet en West-Nepal. De Dolpo-la verbouwen op hun akkers gerst. Na de oogst laden zij de gerst op de ruggen van yaks en lopen zij naar Tibet. In Tibet ruilen zij hun gerst tegen zout, dat wordt gewonnen op de zoutvlakten van West-Tibet. Voor iedere zak gerst krijgen de Dolpo-la twee zakken zout. Deze zakken zout laden ze weer op de ruggen van hun yaks en zij trekken vervolgens naar West-Nepal en zelfs naar Kathmandu. Hier brengt één zak zout drie zakken gerst, tarwe of maïs op. Bovendien kunnen de yaks op de lagergelegen weiden weer op krachten komen. Zo reizen de Dolpo-la reeds eeuwen lang als handelsreizigers door de hoge bergketen van het Himalayagebergte.

Route Dolpo-trektocht 

Dag 1:, Van Pokhara, via Naudanda (per jeep), Kare en Naya Pul, naar Kusma.

Dag 2:, Van Kusma, via Chamalgai, Shatradara, Khanniyaghat (met een mogelijkheid om de districtshoofdstad Baglung te bezoeken) en Dhairing, naar Beni. Als u vanaf Pokhara de gehele route loopt, dan komt u op de derde of vierde dag in Beni aan.

Dag 3: , Van Beni, via Tatopani (bekend om zijn warmwaterbronnen) en Ratadunga, naar Durban.

Dag 4:, Van Durban (alwaar u de Myagdi Khola rivier oversteekt), via Phedi, Dharapani, Takum, Sibang, Mattim, Mura (vanwaar u een tocht naar de Caphe-gletsjer en het basiskamp van de Churen Himal kunt maken), Jomsong en Nayaban, naar het uit één huis bestaande Maraini (2600 m).

Dag 5:, Van Maraini, via de Jalja La-pas (3430 m) en Gurjagat, naar Chentung, gelegen in de Dhorpatan-vallei (Royal Dhorpatan Hunting Reserve; zie hoofdstuk ‘Planten- en dierenleven’).

Dag 6:, Van Chentung, via Dhorpatan en de Punge Lek pas (4050 m, met uitzicht op de Dhaulagiri, de Churen en de Puta Hinchuli), naar een hut op 3600 m.

Dag 7:, Afdaling naar de Ghustung Khola rivier, daarna via Pelma (2400 m) naar Yamakhar (2550 m).

Dag 8:, Van Yamakhar, via Dhule en de Nautale La-pas (3970 m), naar de oever van de Seng Khola rivier (3600 m).

Dag 9:, Van de Seng Khola rivier, via de Saunre Khola rivier, naar de Jangla La-pas (4530 m).

Dag 10:, Afdaling naar de Barbung Khola-vallei (bakermat van het oude koninkrijk Tichurong). U loopt via Tarakot (2800 m) en Dunahi, naar Heuta Ghar (één huis).

Dag 11:, Van Heuta Ghar, via de administratieve hoofdstad Dunahi, naar Roha (2970 m).

Dag 12:, Van Roha, via Hanke (een militaire post, 2660 m), Sepka en door de nauwe kloof van de Suli Gad rivier, naar Regi.

Dag 13:, Van Regi, via Ringmo, naar het blauwgroene Phoksumdo-meer.

Dag 14:, Van het Phoksumdo-meer, via Murwa en Roman (twee huizen), trekt u over de Bag La-pas en daalt vervolgens af naar de bedding van de Phoyon Khola rivier (4450 m).

Dag 15:, Van de Phoyon Khola rivier, via Shey Gompa (3600 m), trekt u over de Numla La-pas (5190 m),en daalt vervolgens af naar de Tarap Khola rivier in de Tarapvallei. Daarna trekt u achtereenvolgens naar Champa Gompa en Mondro. U eindigt uw tocht in Tarap ofwel Dho.

Dag 16:, Vanaf Tarap volgt u de Tarap Khola rivier en kampeert aan de oever van deze rivier.

Dag 17:, Van de Tarap Khola rivier, via Lahini (één hut, 3250 m) en Kanigaon (2950 m), naar Tarakot (2400 m).

Routebeschrijving Dolpo-trektocht 

Beni

Beni, gelegen aan de oever van de Kali Gandaki. Hier is een militaire post, waar u uw trekking-permit moet laten zien.

Dhorpatan

Dhorpatan, bereikbaar na een stevige wandeling over de Jalja La-pas (3400 m). In het dorp wonen enkele honderden Tibetaanse vluchtelingen; het is gelegen in een wijde vlakte op een hoogte van 2700 m.

Pelma

 Pelma, gelegen aan de oever van de Pelma Khola rivier (2400 m). De boeren uit Pelma verblijven overdag in het dagdorp Yamakhar (2550 m), dicht bij hun velden. ’s Avonds dalen zij weer af naar Pelma.

Jangla La

Jangla La, bestaande uit twee passen van 4530 m. Vanaf de passen kunt u de bergen van Dolpo (de Kanjiroba Himal) zien liggen.

Tarakot

Tarakot, bestaande uit een viertal dorpen, in het dal van de Bheri (Barbung Khola) rivier. De bevolking bestaat uit Magars en Bhotias.

Dunahi 

Dunahi (Dunai), een dorp dat als de administratieve hoofdplaats van Dolpo fungeert. U moet hier uw trekking-permit weer laten zien.

Roha

Roha, een bijzonder dorp waar de mannen turkooisblauwe tulbanden dragen.

Ringmo

Ringmo, bestaande uit twee dorpen. Het winterdorp ligt in een dal (3800 m), terwijl het zomerdorp achthonderd meter hoger aan het Phoksumdo-meer ligt. In Ringmo staan robuuste vierkante huizen met platte daken.

Phoksumdo-meer

Phoksumdo-meer, gelegen in het nationale park Shey Phoksumdo. Dit nationale park is onder andere het domein van de sneeuwluipaard en het blauwe bergschaap. Het blauwgroene meer ligt in een indrukwekkend, kaal en verlaten landschap.

Phoyon Khola

Phoyon Khola, een rivier gevoed door de Phoyon Lek’s-gletsjer. Kampeer ruim boven het waterniveau, want het rivierwater kan ’s nachts snel en onverwacht stijgen.

Tarakot

Tarakot, gelegen op een hoogte van 2400 m. Vanaf dit dorp kunt u in circa 10 dagen teruglopen naar Pokhara.

Juphal 

Op één dagmars van Tarakot ligt Juphal (ten westen van Dunahi, ca. 4 uur lopen), een vreedzaam dorpje. Alle huizen zijn gebouwd in de Tibetaanse stijl met platte daken.

Nepalganj 

U kunt vanaf Juphal naar Nepalganj in de Terai vliegen.

Vandaar kunt u per bus of per vliegtuig verder reizen naar Pokhara of Kathmandu.

Trektochten in West-

10 prachtige bestemmingen in Nepal