Nepal

Swipe

De trektocht naar Manang, Lamjung en rond de Annapurna

De Manangvallei strekt zich uit ten noorden van het Annapurnamassief en is bereikbaar via Muktinath en via de Marsyangdirivier vanuit Lamjung. Het is dus mogelijk rondom het gehele Annapurna-massief te trekken. Deze trektocht is een onderdeel van de Pokhara-Jomosom-Manang-Lamjung-route, een der fraaiste en meest complete trektochten die men in Nepal kan maken. Men loopt letterlijk langs de hoogste bergen ter wereld en passeert verscheidene cultuurzones. Een ander voordeel is dat er slechts één hoge pas behoeft te worden gepasseerd: de Thorung La (5416). Desondanks mag deze trektocht niet worden onderschat; het is een tamelijk zware tocht die een goede conditie vraagt van de trekker. Bovendien is er soms lawinegevaar rondom het dorp Pisang. Informeer altijd vooraf of de route via Pisang open is! In een periode van neerslag kan dit gebied zelfs gevaarlijk zijn: in november 1995 vielen er bijvoorbeeld 20 doden door een steen- en modderlawine in het dorp Bagarchhap! Indien u naar Manang vliegt, dan moet u lang de tijd nemen om te acclimatiseren, anders is de kans op hoogteziekte te groot! In alle in de tekst genoemde dorpen zijn lodges.

Route naar Manang

Dag 1:, Van Kathmandu of Pokhara naar Dumre. Dit traject kan per bus of auto in 5 uur worden afgelegd.

Dag 2:, Van Tarkughat naar Phalesangu (632 m); 14 km.

Dag 3:, Van Phalesangu naar Khudi (822 m); 15 km.

Dag 4:, Van Khudi naar Bahundanda (1310 m); 10 km.

Dag 5:, Van Bahundanda naar Jagat (1341 m); 11 km.

Dag 6:, Van Jagat naar Thonje (1950 m); 12 km.

Dag 7:, Van Thonje naar Chame (2651 m); 14 km.

Dag 8:, Van Chame naar Pisang (3352 m); 14 km.

Dag 9:, Van Pisang naar Manang (3505 m); 15 km.

Routebeschrijving naar Manang

Dumre

Dag 1:

Dumre ligt langs de weg die Kathmandu met Pokhara verbindt. Vanaf oktober tot en met mei kunt u per jeep doorrijden naar Bensi Sahar (42 km; 2 uur rijden; 760 m). Bensi Sahar is de hoofdstad van het district Lamjung. De bergen Himalchuli en Lamjung Himal bepalen het aanzicht. Gaat u vanuit Dumre lopen, dan komt u na een aangename wandeling langs rijstvelden en de oever van de Marsyangdi in Tarkughat. Bij Tarkughat ligt een brug over de rivier.

Bhulbhule (853 m)

Dag 2:

U passeert eerst Phalesangu, ook gelegen bij een brug over de Marsyangdi. Vanuit dit dorp leiden twee trails in noordelijke richting. Langs de westelijke oever passeert men Besisahar en Khudi; via de gebruikelijke route over de oostelijke oever komt men door Bhulbhule.

Syange

Dag 3:

Bahundanda, gelegen op een heuvel boven de samenstroming van de rivieren Marsyangdi en Ngadi Khola. Dit is het laatste dorp waar men hindoes tegenkomt, achter dit dorp viert het boeddhisme de boventoon. Stroomopwaarts vernauwt de Marsyangdivallei zich tot een smalle kloof. Syange bereikt u na ongeveer 6 uur lopen; vanaf hier verbouwt men geen rijst meer.

Chyamje (1430 m) of Tal (1675 m)

Dag 4:

Het pad voert via een nauwe kloof omhoog. De bergen Ngadi Chuli (Peak 29) en Numun Bhanjiyang kijken op u neer. Na 1,5 uur passeert u Jagat en na nog eens 1,5 uur komt u in Chyamje. Velen vervolgen hun tocht naar Tal (2 uur lopen). Dit dorp ligt aan de voet van een fraaie waterval.

Bagarchhap (2160 m)

Dag 5:

U wandelt via Karte en Dharapani in de richting van Thonje, een gezellig Gurungdorp en gelegen bij de samenvloeiing van de Marsyangdi en de Dudh Kola. U gaat echter niet naar Thonje, maar blijft aan deze zijde van de rivier en gaat in westwaartse richting door bossen en weiden over een heuvelkam naar Bagarchhap. Op de achtergrond waakt de berg Manaslu. Veel huizen in Bagarchhap hebben platte daken, een teken dat hier in het algemeen niet veel neerslag valt. Als er echter neerslag valt, dan is dit soms in de vorm van zware buien. Op 10 november 1995 vond hier een ramp plaats. Hevige regens zorgden voor een lawine van stenen en modder: tientallen huizen werden verpletterd. Het gevolg: 20 doden, onder wie negen buitenlanders die op trektocht waren. Gezien de onstabiele rotswand boven het dorp is het misschien verstandiger om in een nederzetting voor of na Bagarchhap te gaan slapen.

Chame (2630 m)

Dag 6:

Het pad voert van Bagarchhap via Tebang en Thanchok naar Kupar (2591 m). Het volgende dorp is Chame. Chame ligt in een diepe kloof achter de Annapurna II. Het is de hoofdplaats van het district Manang en daarom uitgerust met een radiozender die het contact met Kathmandu onderhoudt, een postkantoor, een bank en een gezondheidspost.

Pisang (3335 m)

Dag 7:

Nadat u Chame verlaat steekt u enkele rivieren over. Aan de overzijde van een van hen, in Brathang, is een appelboerderij. (Om Pisang te bereiken hoeft u deze laatste rivier overigens niet over te steken!) Daarna volgt de klim naar Pisang. , Pisang is het eerste dorp op deze tocht met een typisch Tibetaans cultuurpatroon; hier ziet men ook de eerste yaks, die een belangrijke rol in het dagelijkse leven van de lokale bevolking spelen. Het gebied waarin het dorp ligt is omringd door de besneeuwde berghellingen van Annapurna II, Pisang Peak en Manaslu. Deze besneeuwde hellingen zijn niet erg stabiel en kunnen voor lawines zorgen, met name midden op de dag, als de zon het felst schijnt. Zorg dus dat u naar Pisang wandelt in de ochtend of ruim na het middaguur.

Braga (3506 m) en Manang (3535 m)

Dag 8:

Vanuit Pisang leidt de trail naar de zuidelijke oever van de rivier. Dan volgt een steile klim die eindigt op een heuvelrug; daar heeft men een prachtig uitzicht over de Manangvallei. Tijdens de tocht ziet u onder meer de besneeuwde en verijsde toppen van de Annapurna II (7937 m), Annapurna IV (7525 m), Annapurna III (7555 m), Gangapurna (7455 m) en Tarke Kang (Glacier Dome; 7193 m). Vervolgens loopt men via Hongde (vliegveldje; 3325 m) naar het dorpje Braga, bekend om zijn kloosters. Daarna is het nog circa drie kwartier lopen naar Manang, met zijn fraaie stenen huizen en schilderachtige smalle straatjes. Naast het bijna altijd ‘winderige’ dorp zien we de toppen van de Gangapurna en de Annapurna III.

Dag 9:

Het is van groot belang dat u een dag extra in Braga blijf om te acclimatiseren. Doet u dit niet dan loopt u een extra risico om hoogteziekte te krijgen als u in de komende dagen over de Thorung La-pas trekt!

Chakadunga (3963 m)

Dag 10:

In ongeveer 4 uur loopt u naar Chakadunga. Het aantal loopuren en de stijging (457 m) is gering, wederom om te acclimatiseren.

Thorung Phedi (4405 m)

Dag 11:

Via de bedding van de Jargeng Khola (Jarsang Khola) loopt u omhoog naar Thorung Pedhi. Bij de politiepost is een lodge die bijna altijd overvol zit met trekkers die over de Thorung La-pas willen. Kijk uit naar blauwe bergschapen.

Thorung La-pas (5416 m) en Muktinath (3749 m)

Dag 12:

Vandaag trekt u over de zeer hoge Thorung La-pas naar Muktinath. Enkele waarschuwingen zijn hier op zijn plaats: de tocht duurt 10 tot 11 uur, vertrek dus vroeg (rond 4 uur; niet eerder in verband met kans op bevriezingen!); de pas is goed te belopen, maar als er verse sneeuw ligt kan de oversteek gevaarlijk zijn (informeer bij de lodge in Thorung Phedi); blijf in verband met de kou nooit op de pas slapen; de pas is in het algemeen niet begaanbaar van half december tot laat januari. , Vanaf het hoogste punt op de pas loopt u in ongeveer 3,5 uur naar Muktinath, een daling van 1667 m.

Dag 13, tot en met dag 19:

Volg vanuit Muktinath de route van de Jomosomtrektocht, maar dan in de omgekeerde richting (zie aldaar).

10 prachtige bestemmingen in Nepal