Nicaragua

Swipe

Feesten

Belangrijke momenten in de sociale gemeenschap zijn de katholieke patroonsfeesten. Iedere stad heeft haar patroonheilige en de naamdag van die heilige wordt vaak uitgebreid gevierd. Men organiseert dan onder andere processies en jaarmarkten.

De onbevlekte ontvangenis van Maria, La Purísima, op 8 december is een nationale feestdag. De Heilige Maagd is ‘s lands patrones en belangrijk voor veel Nicaraguanen. Festiviteiten en rituelen nemen dagen in beslag. Op 6 december poetst men ritueel het zilverwerk van de Heilige Maagd in de basiliek van El Viejo. La Gritería, op 7 december, is een traditie waarbij de menigte in de kerken roept: “Wie veroorzaakt zoveel vreugde?”. Het juiste antwoord is dan “De onbevlekte ontvangenis van Maria!”. Na 18.00 uur gaan kinderen langs de huizen om snoep op te halen. Veel families hebben in deze periode een Mariabeeld op het huisaltaar, waar men gedurende negen dagen voor bidt.

Een van de hoogtepunten van het jaar is Onafhankelijkheidsdag. Op 14 september worden overal in het land optochten met scholieren en drumbands georganiseerd. De kinderen lopen gedisciplineerd in schooluniform en de majorettes zijn kleurrijk gekleed. Voorop gaan de plaatselijke notabelen. Voor de gelegenheid loopt het hele dorp of de stad uit en iedereen is op zijn paasbest. Alleen de opgeschoten jeugd loopt in spijkerbroek en T-shirt. Men viert deze dag eigenlijk de overwinning op William Walker en zijn kameraden, na de Slag bij San Jacinto in 1856. De dag dat Nicaragua onafhankelijk werd van Spanje, 15 september 1821, is een ingetogener feest. Op de scholen wordt dan de Onafhankelijkheidsverklaring voorgelezen.

10 prachtige bestemmingen in Nicaragua