Nicaragua

Swipe

Geografie

Nicaragua, officieel Republiek Nicaragua, heeft een afwisselend landschap. De westelijke kant telt laagvlakten en vulkanen terwijl het oosten voor een deel bedekt is met tropisch woud. In het noorden ligt een schitterend, bergachtig gebied en in het zuiden Lago Cocibolca, ook wel het Meer van Nicaragua genoemd. Dit meer heeft een oppervlakte van 8000 km2 en is één van de grootste watermassa’s van Amerika. Het is 160 km lang, 70 km breed en heeft een diepte van maximaal 50 m. In het meer liggen ongeveer 430 eilanden en 28 rivieren komen er op uit, waarvan er 17 in Nicaragua ontspringen en 11 in Costa Rica. De rivier San Juan verbindt de Atlantische Oceaan met het meer. Het is niet verwonderlijk dat men lang geleden al op het idee kwam die verbinding door te trekken naar de Grote Oceaan. Vandaag de dag spreekt men in overheidskringen nog steeds over de aanleg van een tweede kanaal in Midden-Amerika. Lago Cocibolca staat door de Río Tipitapa in verbinding met het Meer van Managua, ofwel Lago Xolotlán. Dit sterk vervuilde meer bij Managua heeft een oppervlakte van 1010 km2 en is de tweede grote watermassa van het land.

Nicaragua is met een oppervlakte van 129.494 km2 het grootste land van Midden-Amerika maar het dunst bevolkte. In het noorden grenst het aan Honduras en in het zuiden aan Costa Rica. Aan de westkant ligt de Grote Oceaan, aan de oostkant de Caribische Zee en de Atlantische Oceaan. De top van de Pico Mogotón ligt op 2438 m en is daarmee het hoogste punt van het land. Het land is grofweg in drie regio’s op te delen; in het westen de Pacifische regio, de centrale, bergachtige regio en in het oosten de Atlantische. De Pacifische regio is het gebied van de meren, stranden en de Maribios-bergketen. Deze keten bestaat uit dertien vulkanen waarvan er zeven actief zijn. Op hoogte vind je er ook nevelwouden. Dit is ook de dichtstbevolkte regio en hier zijn de meeste Spaans-koloniale overblijfselen te vinden. De bergachtige, centrale regio is groen en heeft een aangenaam klimaat. Landbouw en veeteelt voeren de boventoon en koffieplantages zijn er volop te vinden. De Atlantische regio is vochtig en groen. Het landschap bestaat uit lagunes, tropische bossen en, net zoals in het westen, mangrovegebieden. De kuststreek wordt ook wel Mosquito- of Miskito-kust genoemd. Dit is een onderdeel van La Mosquitia, een gebied dat ook een deel van Honduras bestrijkt. Niet ver vanuit de kust liggen verschillende eilanden. De Corn Islands (las Islas de Maíz) zijn daarvan het grootst.

Geologisch is Nicaragua onrustig. Aardschokken en aardbevingen komen met een zekere regelmaat voor. De laatste grote aardbeving in 1972 trof Managua hard. Duizenden mensen kwamen om het leven of raakten dakloos. Ook vulkaanerupties zijn de Nicaraguanen niet vreemd. De vulkanen San Christóbal en Telica lieten in 2004 nog van zich horen.

10 prachtige bestemmingen in Nicaragua