Nicaragua

Swipe

Praktische informatie

Ga je op vakantie naar Nicaragua?
Heb je vragen over visum- en douaneregels, autoverhuur, en reismogelijkheden?
Hier vind je alle benodigde en handige reisinformatie voor Nicaragua.  Zo ben je helemaal voorbereid.

Deze praktische Nicaragua tips worden regelmatig nagelopen op juistheid en actualiteit.

We wensen je veel vakantieplezier!

Alarmnummer

Het nationale alarmnummer van de politie is 118, van de brandweer 115 en voor een ambulance bel je 128.

Fooi

Over het algemeen verwacht men in de betere hotels en restaurants 10 tot 15% fooi.

Internet

Internetcafés schieten overal als paddenstoelen uit de grond. Openingstijden liggen tussen 8.00 en 22.00 uur. De prijs per uur is ongeveer een euro. Vaak kun je er ook (internationaal) telefoneren.

Fotografie

Managua heeft een grote Kodakwinkel met apparatuur om geheugenkaarten van digitale camera’s te lezen. Van de bestanden kan men ook cd’s branden. Kodak Express/Compumax in Colonia Centroamérica, achter Centro Banic langs de weg naar Masaya.

Reisdocumenten

Nicaragua vereist een paspoort dat na aankomst nog zes maanden geldig is. Bij een verblijf korter dan negentig dagen is geen visum nodig. Een visum voor dertig dagen verstrekt men bij specifieke migratiekantoren en kost ongeveer twaalf euro, een visum voor drie maanden zeventien euro. Je kunt ook een van de landsgrenzen oversteken en weer terugkeren tegen het entreetarief van ongeveer tien dollar. Voor iedere dag dat de datum overschreden is, geldt een boete van $1,50.

Taalles

Op verschillende plaatsen in het land biedt men Spaanse taallessen aan. Vaak kun je tijdens deze cursussen bij een gastgezin verblijven. De maaltijden zijn dan inbegrepen. Ook organiseert men regelmatig culturele activiteiten buiten de lessen om. De school kan vaak ook helpen bij het vinden van een vrijwilligersbaan. De lestijden zijn flexibel. Zie onder Praktische Informatie bij bijvoorbeeld Matagalpa, León, Granada en El Lagartillo.

Telefoneren

(Internationaal) telefoneren kan bij internetcafés, Enitel of op straat. Bij kiosken op straat en Enitel verkoopt men telefoonkaarten van vijftig en honderd córdoba. De toegangscode voor Nicaragua is 505. Je kunt alleen mobiele telefoons met triband gebruiken.

Tijd

Het tijdsverschil bedraagt zeven uur.

Voltage

De netspanning is 110V en je hebt een adapter nodig voor stekkers.

Veiligheid

Over het algemeen is Nicaragua een veilig land om te reizen, ook voor alleengaande vrouwen. Mannen trekken soms de aandacht door te fluiten of te roepen maar dit is vaak van onschuldige aard. In bepaalde wijken en gebieden kan er een (tijdelijk) verhoogd risico zijn op berovingen. Vraag hiernaar bij de lokale bevolking of de lokale autoriteiten. Zij weten het best hoe de situatie op dat moment is. Voor een algemeen advies; het ministerie van Buitenlandse Zaken: www.minbuza.nl of www.diplomatie.be.

10 prachtige bestemmingen in Nicaragua