Nieuw-Zeeland

Swipe

Zeevogels

Met duizenden kilometers kustlijn is het logisch dat u veel zeevogels zult zien. Algemeen voorkomend zijn meeuwen, sternen, stormvogels, scholeksters, kluten, pluviers en strandlopers. Een grote kolonie jan-van-gents nestelt op de steile krijtrotsen van Cape Kidnappers bij Napier. Breng beslist een bezoek aan deze ruim vijftienduizend sierlijke witte vogels met geeloranje kop. Ze komen in juli hun nest maken om in oktober en november hun eieren te leggen. De kuikens komen na zes weken uit het ei. De beste tijd om deze kolonie te bezoeken is van november tot en met februari. Andere grote kolonies jan-van-gents nestelen op het vulkanische White Island in de Bay of Plenty en aan de westkust bij Muriwai, even ten noorden van Auckland.

De koningsalbatros leeft in een beschermde kolonie op Taiaroa Head, op het schiereiland Otago. De kolonie bestaat uit zo’n twintig paartjes en is de enige plek ter wereld waar een albatroskolonie op het vasteland nestelt. Is een albatrosje een jaar oud, dan laat hij zich van de klif vallen en vervolgens vliegt hij met veel geklapper voor vier tot vijf jaar naar de zeeën rond Antarctica. Al die tijd komt hij niet aan land. Na deze periode keert hij terug naar zijn geboorteplek om een partner te vinden. Overigens legt een albatroswijfje pas op tienjarige leeftijd eieren. De observatiepost op Taiaroa Head is geopend van mei tot november.

De zwarte stormvogel broedt aan de westkust van het Zuidereiland in de nabijheid van de Punakaiki Pancakerocks. Het is de enige plaats in de wereld waar hij voorkomt. De grootste kans hem te zien is in de periode mei tot en met december.

Geeloogpinguïn ©Richard GiddinsDe schuwe Fiordland-kuifpinguïn, de zeldzaamste pinguïnsoort ter wereld, leeft alleen in de wateren van het Fiordland National Park en op het eiland Stewart. Hij is te herkennen aan een gele streep op zijn kop die uitloopt tot een kuif. Misschien dat u hem tijdens een boottocht door de Milford Sound opmerkt. Verwar hem niet met de geeloogpinguïn, die ook een gele streep op zijn kop heeft, maar de kuif mist. Hij is met een beetje moeite te zien op sommige stranden van het schiereiland Otago en het Catlins Forest Park. Meestal komt hij tegen het einde van de middag aan land, na een dagje vissen in zee. Op het schiereiland Otago kunt u bij Penguin Place heel goed geeloogpinguïns observeren. In de kolonie zijn loopgraven en observatiehutten aangelegd, waardoor u de pinguïns van heel dichtbij kunt zien.

De blauwe pinguïn komt aan de oostkust van het Zuidereiland algemeen voor. Omdat deze kleine pinguïn pas in het donker aan land komt, zult u hem niet snel zien. Behalve in Oamaru, waar vlak bij het centrum een kolonie blauwe pinguïns huist. Het strand waar ze aan land komen is met felle lampen verlicht.

Rondreizen

Groepsrondreis Nieuw-Zeeland

Tijdens deze zeer complete en afwisselende rondreis door Nieuw-Zeeland reis je door overweldigende natuur; besneeuwde bergen, gletsjers, vulkanen, spuitende geisers, kokende modderpoelen,...

v.a. 4399.00 p.p.