Nieuw-Zeeland

Swipe

Aotearoa

De Polynesische zeevaarder Kupe gaf het door Maui omhooggetrokken land als eerste een naam. Hij zeilde omstreeks 925 in de grote kano ‘Matahorua’ maandenlang op zee, in gezelschap van Ngahue die in de kano ‘Tawiri-Rangi’ voer. Na een lange tijd alleen maar de oneindige horizon te hebben gezien, kregen ze eindelijk land in zicht. Omdat boven het ontdekte land een laaghangende bewolking hing, gaf Kupe het de naam Aotearoa, dat ‘Het land van de lange witte wolk’ betekent. Kupe en Ngahue bereikten Nieuw-Zeeland waarschijnlijk in het uiterste noorden, verkenden de oostkust en gingen bij het huidige Castlepoint en Palliser Bay (ten noordoosten van de hoofdstad Wellington) aan land. Ze vervolgden hun ontdekkingsreis naar Wellington Harbour, vanwaar ze de Straat Cook overstaken naar Porirua.

Na een kort bezoek aan het Zuidereiland, vol spannende avonturen, zeilden ze via Rarotonga (behorende tot de huidige Cookeilanden) terug naar hun vaderland Hawaiki. Kupe vertelde enthousiast over de ontdekte eilanden, waar bossen groeiden vanaf de oceaan tot de hoge bergen, met toppen zo wit als het schuim van de zee. Aotearoa was onbewoond en gevaarlijke dieren ontbraken. Kupe maakte diepe indruk met zijn verhaal over de moa, een vogel van wel twee mensen hoog. Hij liet hun geconserveerd moa-vlees zien en vertelde geestdriftig hoe Ngahue de vogel in het nauw had gedreven en gedood. Hij toonde hun ook een van het Zuidereiland meegenomen stuk jade, dat door zijn hardheid erg geschikt was om wapens, werktuigen en sieraden van te maken. Eeuwen later werden de kano’s voor de grote emigratie gemaakt met werktuigen vervaardigd van door Kupe meegenomen jade.

Fietsvakanties

Fietsvakantie Nieuw Zeeland

Tijdens deze fietsreis maak je kennis met Nieuw-Zeeland middels een totaal vernieuwd en verbeterd programma waarbij we voornamelijk rijden over de verkeersluwe...

v.a. 4749.00 p.p.