Nieuw-Zeeland

Swipe

Kustvormen

De Maori typeerden de westkust van zowel het Noorder- als het Zuidereiland als de ‘mannelijke kust’. Er staat vaak een harde wind en de Tasmanzee beukt meedogenloos tegen de kust. Gevaarlijke onderstromingen teisteren de stranden, waardoor zwemmen in veel gevallen is af te raden. Dat geldt beslist niet voor surfen. De surfstranden bij Raglan, New Plymouth en Wanganui op het Noor-dereiland zijn razend populair. In de noordpunt ligt het spectaculaire Ninety Mile Beach, dat als het ware een natuurlijke weg vormt tussen Kaitaia en Cape Reinga. Dit strand met zijn hoge zandduinen is meer dan negentig kilometer lang. De westkust kent veel spectaculaire rotsformaties. Klifachtige kusten liggen ten zuidwesten van Auckland en bij New Plymouth.

Op het Zuidereiland zijn de Punakaiki Pancakerocks heel bijzonder. Deze kalksteenformatie heeft veel weg van op elkaar gestapelde pannenkoeken. Bij vloed wordt het zeewater in spuitgaten tot ongekende hoogten gestuwd. Ook aan de westkust van het Zuidereiland treft u kliffen en stranden. De mooiste kliffen liggen bij Cape Foulwind, het mooiste strand is dat van Farewell Spitt. Deze zandige landtong bestaat uit 26 km lange zandduinen met daarachter een uitgestrekte moddervlakte, waar duizenden waadvogels naar voedsel zoeken.

De Maori typeerden de oostkust van zowel het Noorder- als het Zuidereiland als de ‘vrouwelijke kust’. De oostkust van beide eilanden wordt namelijk gekenmerkt door gouden zandstranden, lieflijke baaien en over het algemeen een kalme zee. In het subtropische noorden liggen in de Bay of Islands de mooiste gouden zandstranden en meest idyllische baaien van het land. In dit maritieme park liggen meer dan 150 kleine, overwegend onbewoonde, eilanden. Het zeewater is er helder en kalm en leent zich uitstekend voor het beoefenen van de duiksport. De stranden en baaien van het schiereiland Coromandel doen overigens weinig voor de Bay of Islands onder.

Bij Napier ligt Cape Kidnappers, waar een kolonie jan-van-gents broedt. Op het Zuidereiland is de oostkust tot aan Christchurch nogal rotsachtig. Highway 1 gaat vlak langs deze spectaculaire kust en met wat geluk ziet u vanuit de auto of camper zeehonden. Bij Kaikoura zijn mogelijkheden om potvissen te zien of in een groep dolfijnen mee te zwemmen. Op het strand van Moeraki liggen de geheimzinnige ronde Moeraki-boulders. Het schiereiland Otago is een eldorado voor vogelliefhebbers. Er leven albatrossen en pinguïns.