Nieuw-Zeeland

Swipe

Auckland

Een bezoek aan Nieuw-Zeeland begint of eindigt meestal in Auckland. Vliegtuigen van de belangrijkste luchtvaartmaatschappijen komen aan op of vertrekken vanaf Auckland International Airport. Terecht dus dat deze stad de ‘toegangspoort tot Nieuw-Zeeland’ wordt genoemd. Auckland is met een dikke miljoen inwoners veruit de grootste stad van het land. Bijna een derde van de Nieuw-Zeelandse bevolking woont er. De stad groeit nog steeds explosief en behoort wat oppervlakte betreft tot de grootste steden van de wereld. Auckland ligt op een smalle landengte, ingeklemd tussen twee natuurlijke havens. Aan de westkant ligt de ondiepe Manukau Harbour en aan de oostkant de Waitemata Harbour.

Klimaat

Het klimaat is het hele jaar door aangenaam. In de zomer ligt de temperatuur rond 23 graden Celsius en in de winter rond 14 graden Celsius. Er valt ongeveer 1250 mm neerslag, verspreid over het gehele jaar.

De geschiedenis van Auckland

Halverwege de veertiende eeuw vestigden Maori zich aan de zuidoever van de Waitemata Harbour. Ze bouwden hun nederzettingen op de toppen van gedoofde vulkanen. In 1840 ging de Engelse kapitein Hobson in de Waitemata Harbour voor anker en kocht 1215 hectare grond van de Maori. Kapitein Hobson gaf de stad die hij stichtte de naam Auckland, ter ere van Lord Auckland, in die tijd een hoge officier bij de Britse marine. Auckland moest de nieuwe hoofdstad van Nieuw-Zeeland worden. Het aantal inwoners nam snel toe doordat regeringsfunctionarissen, winkeliers en arbeiders zich er vestigden. Na 25 jaar verhuisde de regering naar de nieuwe hoofdstad Wellington. Desondanks bleef Auckland groeien en woonden er in 1900 al meer dan vijftigduizend mensen. Auckland wordt ook wel de ‘hoofdstad van Polynesië’ genoemd, omdat veel inwoners afkomstig zijn van Samoa, Cookeilanden, Niue en Tokelau. Omdat de stad een smeltkroes van volkeren is, heeft het een kosmopolitische uitstraling.

Bezienswaardigheden in het centrum

In downtown Auckland domineert de hoogbouw. Glanzende kantoorflats van beton, glas en marmerachtig steen staan er dicht op elkaar. De voltooiing van Sky City in 1997 heeft Auckland goed gedaan. Vanuit dit complex met winkels, restaurants, een hotel, een casino en een theater, rijst de Sky Tower (328 m) omhoog. De verschillende uitzichtplatforms fungeren voor bezoekers als de vensters tot Auckland. Een razendsnelle lift zoeft naar vier uitzichtplatforms, die vergezichten bieden over de stad en de Waitemata Harbour. Van laag naar hoog zijn dat het Main Observation Level (186 m), Orbit Restaurant (190 m), The Observatory (194 m) en het Sky Deck (220 m). De Main Observation Level heeft een glazen vloer, zodat de stad letterlijk aan uw voeten ligt. Het Orbit Restaurant draait in een uur helemaal rond. Avonturiers kunnen de toren inwendig beklimmen tot aan de radiomast of zich overgeven aan de Sky Tower bungy-jump. 

Queen Street

Queen Street met haar winkels, restaurants en uitgaanscentra is de levensader van de stad. Toch oogt het straatbeeld er verre van hectisch. De luchtig en informeel geklede Aucklanders laten zich niet opjagen, maar genieten volop van het leven. ‘Don’t Worry, be Happy’ lijkt hun leus. De Europeanen, Maori, Polynesiërs en Aziaten maken van Auckland een multiculturele stad. In Queen Street zijn nagenoeg alle koloniale panden gesloopt. Af en toe ziet u nog oude gevels, ingeklemd tussen de veelal moderne gebouwen. Het Aotea Centre is een cultureel centrum met onder meer vergaderzalen en expositieruimten. In het multifunctionele theater vinden nationale- en internationale optredens plaats, zoals balletuitvoeringen, musicals, opera’s en Maori-concerten. Op het grote plein voor het gebouw vinden tal van culturele festiviteiten plaats.

De Auckland Town Hall uit 1911 is in Italiaans-renaissance stijl gebouwd. Naast dit plein ligt het Imax Theatre. Voor wandelaars is het Queen Elizabeth Square aantrekkelijk gemaakt door de aanleg van wandelpaden en het plaatsen van kunstwerken. Niet ver van dit plein staat het in 1888 in renaissancestijl gebouwde Customs House, een van de laatste nog overgebleven oude gebouwen in het havengebied.

De Ferry Building af (1912) in Quay Street, herbergt restaurants en kantoren van touroperators. Vanaf verschillende aanlegsteigers vertrekken dagelijks boten in allerlei soorten en maten voor een havencruise. Vaar bijvoorbeeld mee op de catamaran de ‘Pride of Auckland’, waar u tijdens de cruise mag assisteren bij het zeilen. U komt er snel achter waarom Auckland de bijnaam ‘City of Sails’ heeft. In het weekeinde en de vakanties krioelt het in de Waitemata Harbour namelijk van de zeilboten. Deze cruise is zo populair, dat vroegtijdig reserveren noodzakelijk is. Een goedkopere manier om Auckland vanaf het water te zien, is vanaf de veerboot naar Devonport, een oud stadje aan de noordoever van de Waitemata Harbour. Bij de Ferry Building vertrekken ook catamarans naar de eilanden Rangitoto, Waiheke, Great Barrier en tiritirimatangi in de Hauraki Gulf.

Iets verder aan het water ligt het NZ National Maritime Museum, een scheepvaartmuseum?dat de maritieme geschiedenis van Nieuw-Zeeland belicht. Van de vele historische schepen liggen er een aantal buiten in het Viaduct Basin. Het museum heeft ook aandacht voor de kano’s, waarmee de Maori rond 1200 van Hawaiki naar Aotearoa emigreerden. Buiten het museum nemen historische schepen bezoekers mee voor een rondvaart.  Op 137 Quay Street ligt aan de Princes Wharf het New Zealand i-Site Visitor Information Centre, waar veel toeristische informatie is te achterhalen. Omdat Nieuw-Zeeland in 2000 en 2002 de prestigieuze zeilwedstrijden om de America’s Cup mocht organiseren werd een oud industriegebied aan het water omgetoverd tot een trendy uitgaanscentrum.

Viaduct Basin biedt luxe winkels, culinaire restaurants en dure appartementen. Hier liggen de populairste terrasjes van de stad. De Auckland Harbour Bridge werd in 1959 gebouwd om het noordelijke deel van de stad beter bereikbaar te maken. Avonturiers kunnen in groepsverband over de bogen wandelen of vanaf de brug bungy-jumpen.

De Auckland Art Gallery toont het werk van voornamelijk Nieuw-Zeelandse kunstenaars, met als hoogtepunt de Maori-portretten van Gottfried Lindauer. Er hangen ook schilderijen van de Nederlandse emigrant Petrus van der Velden en William Hodge. Laatstgenoemde was tekenaar en schilder in dienst van ontdekkingsreiziger James Cook. Het kleine, maar sfeervolle Albert Park met zijn palmen, subtropische struiken, standbeelden en fonteinen ligt vlak achter het museum. In deze groene stadsoase lunchen iedere dag veel studenten en kantoorpersoneel. De universiteit van Auckland grenst aan het park. Het oudste gebouw van de universiteit is makkelijk te herkennen aan zijn neogotische klokkentoren. 

Het 80 hectare grote Auckland Domain leent zich uitstekend om te luieren, zonnen, wandelen of joggen. Aangezien het tegen een vulkaanhelling is aangelegd moet er wel geklommen worden. In de Wintergardens groeien subtropische en tropische planten in verwarmde kassen en staan fraaie beelden. In de Fernz-fernery zijn tientallen Nieuw-Zeelandse varensoorten te bewonderen. Op het hoogste punt van het Domain ligt het Auckland Museum. Dit volkenkundig en natuurhistorisch museum heeft exposities over onder andere Aziatische kunst, Polynesische volkeren, Engelse kolonisten, flora, fauna, glas en keramiek. Het meest indrukwekkend is toch wel de grote en veelzijdige Maori-collectie.

Fietsvakanties

Fietsvakantie Nieuw Zeeland

Tijdens deze fietsreis maak je kennis met Nieuw-Zeeland middels een totaal vernieuwd en verbeterd programma waarbij we voornamelijk rijden over de verkeersluwe...

v.a. 4749.00 p.p.