Nieuw-Zeeland

Swipe

Eilanden in de Hauraki Golf

Ten oosten van Auckland liggen in de Hauraki Golf de eilanden Rangitoto, Motutapu, Waiheke, Tiritirimatangi, Great Barrier en Little Barrier. Vanaf de Ferry Building in Quay Street varen snelle catamarans in tientallen minuten naar deze eilanden. Het is dus goed te doen om een dagje op een van deze eilanden door te brengen. Informeer bij de Ferry Building naar de actuele vertrek- en aankomsttijden.  

Rangitoto en Motutapu worden door de smalle Gardiner Gap van elkaar gescheiden. Een weg verbindt de eilanden met elkaar. Aan de symmetrische vorm van Rangitoto is goed te zien dat het een vulkaan betreft. Rangitoto slaapt inmiddels al meer dan 250 jaar. Toch sluiten wetenschappers een onverwachte eruptie niet helemaal uit. Op het eiland is een groot aantal wandelroutes uitgezet. Omdat Rangitoto uit voornamelijk zwart lavagesteente bestaat, is het dragen van goede bergschoenen een absolute must. Neem voldoende water mee, want op zonnige dagen kan de temperatuur op dit zwarte, boomloze eiland oplopen tot 70 graden Celsius. De top van de vulkaan biedt prachtige panorama’s. Overigens gaat er ook een treintje naar de top.

Motutapu is in tegenstelling tot Rangitoto voornamelijk met gras begroeid. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er veel koeien en schapen grazen. Een wandeling rondom het eiland neemt ongeveer drie uur in beslag. Deze wandelroute begint in de Islington Bay.  

Waiheke is een van de grootste eilanden in de Hauraki Golf. Het heeft lieflijke baaien en mooie zandstranden. Vooral Oneroa Beach, Palm Beach en Onetangi Beach zijn populair. In het weekeinde trekken veel stadsbewoners naar Waiheke om even aan de alledaagse beslommeringen te ontsnappen. Voor bezoekers die meerdere dagen willen blijven zijn er overnachtingsmogelijkheden in diverse prijsklassen. Op dit eiland is meer te doen dan alleen zonnen, zwemmen en watersporten. In de inheemse bossen, waar onder andere kleine kauri-bomen staan, zijn korte en langere wandelroutes uitgezet. Het oostelijke deel van het eiland biedt de beste wandelmogelijkheden. Dagjesmensen kunnen het eiland verkennen met de Island Explorer Bus. Het is ook mogelijk een van de twintig wijnhuizen te bezoeken. Druiven gedijen namelijk goed op de zonnige hellingen. Kunstenaars voelen zich op dit eiland ook uitstekend thuis. Een aantal ateliers is voor het publiek geopend. Oneroa, aan de westkant van dit grillig gevormde eiland, biedt restaurants en accommodatiemogelijkheden.

Vogelliefhebbers moeten beslist Tiritiri Matangi Island bezoeken. Dit 30 km ten noordoosten van de stad liggende eiland is een open natuurreservaat en wordt beheerd door het Department of Conservation. Op dit kleine eiland zijn inheemse bomen geplant en 77 met uitsterven bedreigde inheemse vogels uitgezet, waaronder de red crowned parakeet, de saddleback, de takahe, het North Island-roodborstje, de kokako en de little spotted kiwi. Omdat het eiland vrij is van zoogdieren kunnen de vogels overleven. Slechts beperkte toegang.  

Great Barrier Island is het grootste eiland in de Hauraki Golf. Dit eiland is erg geliefd bij de inwoners van Auckland om er een paar dagen tussenuit te trekken en te genieten van de stranden, de zee en de mooie natuur. Great Barrier Island zat ooit vast aan het schiereiland Coromandel en de gelijkenis is dan ook treffend. Er zijn veel wandelroutes uitgezet in de dichtbegroeide inheemse bossen. De mooiste zandstranden liggen in het westen, waar u veilig kunt zwemmen, duiken en kajakken. De zee is aan de oostkust een stuk ruiger en een grote uitdaging voor brandingsurfers. Tijdens een bezoek aan dit eiland gaat u niet alleen terug naar de natuur, maar ook in de tijd. Er woont slechts een handjevol mensen, de wegen zijn onverhard en er is geen elektriciteitsnet. In Tryphena, waar de veerboten aankomen, zijn een paar winkels en overnachtingsmogelijkheden. In de zomer is reserveren noodzakelijk. Buiten het seizoen is het rustiger.

Little Barrier Island is een beschermd vogeleiland en niet toegankelijk voor toeristen. Hier leven meer dan dertig vogelsoorten, die elders in Nieuw-Zeeland niet meer voorkomen. Een aantal van hen wordt met uitsterven bedreigd. Ze hebben hier de kans om te overleven omdat schadelijke zoogdieren, zoals opossums en herten, op dit eiland ontbreken. Op dit eiland leven onder andere saddlebacks, kakapo’s, stitchbirds en twee soorten kiwi’s. Een zeldzaam insect is de reuze-weta, die een lengte van 10 cm heeft. Hij is over het algemeen onschadelijk, maar kan met de doornachtige uitsteeksels aan zijn achterpoten lelijk steken. Het is alleen in uitzonderlijke gevallen mogelijk een bezoekersvergunning te verkrijgen.