Nieuw-Zeeland

Swipe

Parnell

Het fraai gerestaureerde Parnell Village ligt ongeveer 2 km vanaf het stadscentrum en is te bereiken via de Parnell Road. Deze wijk wordt de geboorteplaats van Auckland genoemd, omdat de eerste Engelse kolonisten zich er vestigden. Ze vernoemden hun nederzetting naar kapitein Parnell, die hen veilig vanuit Engeland naar Auckland had gevaren.

Parnell Village is een toeristisch zeer geliefde plek. Veel van de witgeschilderde Victoriaanse huizen zijn als boetiek, galerie of cadeauwinkel ingericht. Pik een terrasje of kies voor een gastronomische verwennerij in een specialiteitenrestaurant. Dat Parnell Village niet heeft hoeven te wijken voor hoogbouw is geheel te danken aan projectontwikkelaar Les Harvey. Hij kocht tussen 1960 en 1975 alle historische pandjes op en verhuurde ze aan kleine ondernemers. Hij wilde zo voorkomen dat hoge kantoren het zonlicht uit de straten zouden weren. Dat was zijn grote bezwaar tegen Downtown Auckland. Parnell Village ligt niet voor niets aan de zonzijde van het centrum. Het zijn overigens niet allemaal winkels en restaurants in Parnell. Monumentenzorg heeft een aantal pioniershuizen gerestaureerd en in authentieke stijl ingericht.

Ewelme Cottage werd tussen 1863 en 1864 geheel opgetrokken uit kauri-hout. Het huis wordt omgeven door een bloementuin. In het twee verdiepingen tellende Kinder House (1858) is een permanente expositie te zien van zijn foto’s, die een lang vervlogen tijdsbeeld van Auckland doen herleven. Ewelme Cottage en Kinder House liggen beide in Ayr Street (respectievelijk op nr. 14 en nr. 2). De houten Saint Mary Church werd tussen 1886 en 1889 gebouwd en stond oorspronkelijk aan de overkant van de straat. Maar in 1982 is deze anglicaanse kerk verplaatst. De kerk deed in de beginperiode van Auckland dienst als kathedraal.

Hulme Court dateert uit 1843 en is het oudste stenen gebouw in Auckland dat nog op zijn oorspronkelijke plek staat. Er hebben een gouverneur-generaal, twee ministers en een bisschop gewoond. Hulme Court is waarschijnlijk door gevangenen gebouwd. In de Parnell Rose Gardens staan meer dan 500 soorten bloeiende planten, waaronder veel rozenstruiken.