Nieuw-Zeeland

Swipe

Uitzichtspunten

Auckland is op meer dan vijftig gedoofde vulkanen gebouwd. Een aantal daarvan is als park ingericht. Ongeveer 4 km ten zuiden van het stadscentrum ligt Mount Eden of zoals de Maori-naam luidt: Maungawhau. De 196 m hoge top van deze vulkaan is het hoogste punt van Auckland. Op de Maungawhau woonden eeuwenlang de Maori van de Waiohua-stam. Mount Eden biedt mooie vergezichten over de stad en de Waitemata Harbour. Het is mogelijk een kijkje in de vulkaankrater te nemen.

Het mooiste uitzicht over de stad heeft u vanaf de top van One Tree Hill (Maungakiekie). Deze gedoofde vulkaan ligt ongeveer 6 km ten zuiden van het stadscentrum. Op de top staat een obelisk. Gezien de naam van de vulkaan zou je er ook een boom verwachten. De Monterey-den die er jaren heeft gestaan is in 2001 onder grote publieke belangstelling gekapt. Vandalisme en stormachtige winden waren de den fataal geworden. Het was overigens niet de boom waarnaar de berg is vernoemd. Eerder stond er een voor de Maori heilige totara-boom. Op de top ligt de zakenman Sir John Logan Campbell begraven, vlak naast de obelisk die hij er liet plaatsen. De obelisk symboliseert de vriendschap tussen de Maori en de Pakeha (blanke kolonisten).

Aan de voet van One Tree Hill ligt de Auckland Observatory (Stardome), waar u met enorme telescopen de sterrenhemel kunt afzoeken. Een absolute aanrader, want de hemel van het zuidelijk halfrond is rijkelijk voorzien van sterren.