Nieuw-Zeeland

Swipe

Het Urewera National Park

Een van de meest ongerepte gebieden in Nieuw-Zeeland is het Urewera-National Park. Het is een bergachtig en zeer bosrijk gebied met meren, rivieren en watervallen. Het Huiarau-gebergte loopt dwars door het park en scheidt het in een noordelijk en zuidelijk deel. Mount Manuoha (1403 m) is het hoogste punt. De dichtbegroeide wouden, de brede rivieren en de onstuimige watervallen zijn het gevolg van de overvloedige neerslag die hier jaarlijks valt, gemiddeld zo’n 2500 tot 3000 millimeter. Daarvan valt de grootste hoeveelheid in het merengebied, waar plensbuien met meer dan 100 mm neerslag heel normaal zijn. Wandelaars moeten daar dan ook terdege rekening mee houden.

Februari is de warmste maand, met temperaturen tussen de 12 en 21 graden Celsius. Juli is de koudste maand. Op de hoogste toppen blijft dan sneeuw liggen en in de dalen schommelt de temperatuur tussen de 3 en 9 graden Celsius. In de winter en de lente komt hardnekkige nevel en mist voor. Veel watervallen in het park zijn via korte wandelingen te bereiken. Tijdens een boswandeling hoort u vele inheemse vogels, waaronder de tui, de kaka, de kokako, de morepork en de kiwi.

Het Waikaremoana-meer is een van de grootste trekpleisters van het park. Dit meer met een oppervlakte van 55 vierkante kilometer ligt op 585 m boven zeeniveau. Het wordt omringd door ongerepte inheemse wouden. Volgens Maori-legenden is het Waikaremoana-meer gevormd door een watermonster. Een Maori-leider had zijn dochter vanaf een berg de vallei ingeduwd. In haar doodsstrijd nam ze de gedaante aan van een watermonster. In haar onfortuinlijke pogingen tegen de berghellingen op te klimmen vulde ze de vallei met water. Haar geest beroert nu zelfs nog op een windstille dag de wateren. Waikaremoana betekent ‘het meer van rimpelend water’. Dit meer biedt een breed scala aan recreatiemogelijkheden, waaronder zwemmen, varen, vissen en wandelen. Het Waikareiti-meer met zijn vele beboste eilandjes ligt hier niet ver vandaan.