Nieuw-Zeeland

Swipe

Hamilton

De 160.000 inwoners tellende stad Hamilton ligt in de heuvelachtige Waikato, een van de meest productieve landbouwgebieden van Nieuw-Zeeland. De streek is genoemd naar de rivier de Waikato, die er dwars doorheen stroomt.

De brede rivier de Waikato stroomt dwars door de stad. Vijf bruggen verbinden het ene stadsdeel met het andere. De mooiste bruggen zijn de Fairfield Bridge (1937) en de Victoria Bridge (1910). Aan beide oevers van de rivier zijn parken aangelegd met wandelpaden.

Het hart van de stad wordt gevormd door Garden Place, dat bestaat uit gazons met bomen en een met gekleurde steentjes betegeld plein. De belangrijkste winkelstraat Victoria Street loopt parallel aan de rivier. In deze straat ligt bij de Victoria Bridge, het Waikato Museum of Art and History. Dit streekmuseum exposeert voornamelijk Maori-kunst, met als topstuk de 140 jaar oude oorlogskano Te Winika. Deze kano is door de huidige Maori-koningin aan het museum geschonken. Het museum bezit verder veel foto’s en voorwerpen over de geschiedenis van de Waikato-streek.

De resten van het hekwielschip Rangiriri liggen aan de oostoever van de Waikato, nabij het Memorial Park. Dit schip heeft in de beginperiode van Hamilton duizenden kolonisten over de rivier naar deze stad gevaren.

Het Memorial Park met zijn mooie rozentuin is het vertrekpunt van de excursieboten over de rivier de Waikato. Ieder park in Hamilton bezit wel een of meerdere fonteinen. Hamilton heeft daarom ook de bijnaam ‘Fountain City of New-Zealand’. De Hamilton Centennial-fontein is de mooiste. Deze vindt u in het Boyes Park, naast het Founders Theater.  

Lake Rotoroa ligt op slechts 5 minuten lopen van het centrum. Watersporters kunnen er roeien, zeilen en windsurfen. Op de sportvelden rondom het meer speelt de jeugd rugby, cricket en voetbal. De 4 km lange wandeltocht rond Lake Rotoroa neemt ongeveer een uur in beslag. Op een nabijgelegen heuvel staat een watertoren, vanwaar u een mooi uitzicht over het meer heeft.

In het oostelijke stadsdeel liggen de Hamilton Gardens. Dit 58 hectare grote park ligt tussen de Cobham Drive en de rivier de Waikato en heeft onder andere een rozentuin met meer dan 240 soorten rozen. Er zijn verder Chinese, Japanse, magnolia-, kruiden- en rododendrontuinen te bezichtigen.

De Hamilton Zoo is een van de mooiste dierentuinen in Nieuw-Zeeland.

Temple View was de eerste mormonentempel op het zuidelijk halfrond. De tempel is alleen voor mormonen toegankelijk, maar in het bezoekerscentrum is iedereen welkom. De trots van dit centrum is een Christusbeeld, gemaakt door de Italiaanse beeldhouwer Aldo Rebechi. Temple View ligt ongeveer 8 km ten zuidwesten van Hamilton.

In het Clydesdale Agricultural Museum is te zien wat er zich zoal op een Nieuw-Zeelandse boerderij afspeelt. Er worden onder andere demonstraties met Clydesdale-paarden gegeven. Dit museum ligt 16 km ten zuiden van Hamilton.

Rondreizen

Groepsrondreis Nieuw-Zeeland

Tijdens deze zeer complete en afwisselende rondreis door Nieuw-Zeeland reis je door overweldigende natuur; besneeuwde bergen, gletsjers, vulkanen, spuitende geisers, kokende modderpoelen,...

v.a. 4399.00 p.p.