Nieuw-Zeeland

Swipe

Rotorua

Rotorua (52.000 inw.) in het geothermische hart van het Noordereiland is misschien wel de meest bezochte stad van het land. De spuitende geisers, pruttelende modderpoelen, dampende rotsen, warmwaterbronnen en kokende meren trekken massa’s toeristen. De immer aanwezige geur van rotte eieren verklaart de bijnaam ‘Rottenrua’. Alle thermische attracties zijn voor toeristen veilig gemaakt, althans voorzover ze niet van de paden afwijken. Rotorua wordt al sinds de 14e eeuw door de Maori bewoond. Nergens in het land zijn zoveel uitingen van de Maori-cultuur te zien als hier. Bij een groot aantal Maori-ontmoetingshuizen worden ceremoniële dansen opgevoerd, in het Whakarewarewa-park is het houtsnijden te bewonderen en in veel hotels kunt u een in de warme grond bereide maaltijd nuttigen. Maar Rotorua heeft meer te bieden; diepblauwe meren, inheemse bossen, heldere rivieren boordevol forel, een weggeslagen vulkaan en een totaal vernietigd Maori-dorp. Het is dan ook aan te bevelen om twee tot drie dagen voor Rotorua uit te trekken.

Begin bij het Rotorua Tourism Centre in Fenton Street, een complex waarin het i-Site Visitor Centre en de Great New Zealand Shop zijn gehuisvest. Hier is te achterhalen wat u allemaal in Rotorua en omgeving kunt zien en doen. Ook kunt u hier accommodaties en attracties boeken. Voor het gebouw vertrekken de excursie- en langeafstandsbussen. Aan de overkant staat de met Maori-hoofden versierde toegangspoort tot de Government Gardens. In dit park met fleurige bloembedden wemelt het van de hete bronnen en komt op enkele plaatsen stoom uit de grond omhoog. Op gemillimeterde gazons beoefenen in het wit geklede mannen en vrouwen de sporten bowling en croquet. Het indrukwekkende vakwerkgebouw Tudor Towers (1908) was in het begin van de vorige eeuw een badhuis, waar huidziekten en andere kwalen met zwavel- en modderbaden werden behandeld. Nu is het Rotorua Museum of Art & History er gehuisvest. Het heeft exposities over de Maori van de Te Arawa-stam, de uitbarsting van de vulkaan Tarawera en moderne kunst. Vlak bij de Government Gardens ligt de Polynesian Spa, waar u een geneeskrachtig thermaal bad kunt nemen in een van de grote baden of in een van de 26 privé-baden. De temperatuur van het water bedraagt ongeveer veertig graden Celsius. Er zijn ook massagemogelijkheden. In de kassen van de Fleur International Orchid Gardens zijn honderden soorten orchideeën te zien. Wandelt u in de Government Gardens langs de oever van het Rotoruameer in noordwestelijke richting, dan bereikt u de Memorial Drive. Vanaf de Rotorua Lakefront Jetty, halverwege de Memorial Drive, vertrekken catamarans, zeilboten, raderboten, speedboten en hoovercrafts voor tochtjes over het meer. Na het passeren van de Soundshell, waar in de zomer openluchtconcerten worden gehouden, wandelt u het Maori-dorp Ohinemutu binnen. Al snel krijgt u de Maori-anglicaanse Saint Faith’s Church (1910) te zien. In deze kerk is veel Maori-kunst verwerkt. Op een van de ramen is een Christusfiguur afgebeeld, gehuld in een Maori-mantel van kiwiveren. De afbeelding is zo gemaakt dat het net lijkt of Christus over het Rotorua-meer wandelt. De graven bij deze kerk liggen bovengronds vanwege de thermische activiteit op de begraafplaats. Tegenover de kerk ligt het Tama Te Kapua-ontmoetingshuis met fraai bewerkte houten panelen.

De meeste toeristische attracties en bezienswaardigheden liggen in de omgeving van Rotorua. Maak in de Agrodome kennis met schapen, koeien, geiten, herten en struisvogels. Beroemd is hun schapenshow waarin negentien rammen van verschillende rassen worden voorgesteld, terwijl een schaapscheerder in een onvoorstelbaar tempo een schaap scheert. Er worden ook demonstraties met schapenhonden gegeven. Aan de toegangsweg naar de Agrodome is er een mogelijkheid om te zorben. Laat u vastgespen in een doorzichtige pvc-bal en van een heuvel afduwen. De bal bereikt een snelheid van 50 km/pu, maar door de vele omwentelingen die u maakt lijkt de snelheid veel hoger te liggen. Niet ver van de Agrodome ligt de gedoofde vulkaan Mount Ngongohata. De 778 meter hoge top is met een gondola te bereiken. Bij helder weer bent u verzekerd van mooie panorama’s over het Rotoruameer. In een bosrijk gebied ligt het Rainbow Springs Park. In grote vijvers zijn forellen onderverdeeld naar leeftijd en grootte. Bezoekers kunnen hier de vissen rustig observeren en voeren. Een voetgangerstunnel leidt naar de Rainbow Farm, waar u tijdens een show kennismaakt met schapenrassen, schaaphondendemonstraties, schaapscheren, koemelken etc.  Aan de weg naar Taupo ligt het Tamaki Maori Village, een nagebouwd Maori-dorp uit de tijd dat er nog geen Europeanen in Nieuw-Zeeland waren. Hier kunt u met verschillende uitingen van de Maori-cultuur kennismaken. Beslist spectaculair is hun dansvoorstelling in combinatie met een hangi, een traditionele maaltijd bereid in de warme grond. Het Tamaki Maori Village is dagelijks geopend. Lunchtime-concert om 12.30 uur. Vanaf het Rotorua i-Site Visitor Centre rijden transferbussen naar het Tamaki Maori Village. Van de zestien meren in de omgeving van Rotorua is het Rotoruameer het grootst. Dit meer is razend populair bij watersporters en vissers. 

Whakarewarewa-park

Het Whakarewarewa-park (spreek uit: Fakaréwaréwa) is misschien wel de bekendste toeristische attractie van Nieuw-Zeeland. Dit geothermisch zeer actieve park en Maoridorp ligt 3 km ten zuiden van het centrum. In het New Zealand Arts and Crafts Institute leren Maori-jongeren het traditionele houtbewerken.

Bezoekers

In het park is een Maori-nederzetting nagebouwd, compleet met een ontmoetingshuis, een huis van een Maori-leider, voedselbewaarplaatsen en een oorlogskano. In het ontmoetingshuis wordt dagelijks om 12.15 uur een traditioneel concert gegeven. De geothermische hoogtepunten in dit park zijn de geisers, warmwaterbronnen, kokende modderpoelen en dampende rotsformaties. De topattractie is de Pohutu-geiser, die wel twintig meter hoog spuit. Deze geiser is geregeld actief. De kokende modderpoelen zijn ook spectaculair om te zien. De pruttelende modder spettert omhoog en vormt mooie kringen in de poelen.

Ook in dit park ligt het Maori-dorp Whakarewarewa, met onder andere een ontmoetingshuis, kookpoelen en een begraafplaats. De graven liggen bovengronds vanwege de warme aarde.

De Waimangu Thermal Valley is ontstaan tijdens de uitbarsting van de vulkaan Tarawera. Een eenvoudige wandeling van ongeveer 3 km leidt u langs de belangrijkste thermische bezienswaardigheden in deze vallei, zoals de Southern Crater, de Emerald Pool, Ruaumoko’s Throat en de Waimangu Cauldron. Het blauwgroene kratermeer Waimangu Cauldron wordt omgeven door dampende rotsen en is het grootste kokende meer ter wereld. De temperatuur van het water bedraagt ongeveer 50 graden Celsius. Tijdens deze wandeling steekt u een riviertje over, waarvan de temperatuur ergens tussen de 47 en 65 graden Celsius ligt. Een korte klim leidt naar het blauwgrijze Inferno Lake en de altijd dampende stoomkrater Ruaumoko’s Throat. De wandeling eindigt bij het groene Rotomohanameer, waarover u een boottocht kunt maken. Trek er minimaal twee uur voor uit om dit unieke thermische gebied te verkennen. Aan het eindpunt van de wandeling staan minibussen klaar om u terug te brengen. De Waimangu Thermal Valley ligt 26 km ten zuidoosten van Rotorua aan Highway 5. In het Wai-o-Tapu Thermal Wonderland zijn kokende modderpoelen, stoomkraters, warmwatermeren en dampende rotsformaties te zien. Vier thermische attracties steken met kop en schouder boven alles uit. De Lady Knox-geiser spuit elke ochtend om precies kwart over tien tot een hoogte van 21 meter. De Champagne Pool is een borrelend warmwatermeer dat sist als champagne in een glas. De randen van dit meer hebben een goudbruine kleur. Artist’s Palette is een uitgestrekte vlakte met glinsterende kiezelformaties in groen, geel en oranje kleuren. Een korte wandeling leidt naar de goudkleurige Bridal Veil-waterval. Dit thermische gebied ligt aan Highway 5, op ongeveer een half uur rijden van Rotorua.  Hell’s Gate heeft in vergelijking met het Wai-o-Tapu Thermal Wonderland en de Waimangu Thermal Valley maar weinig te bieden. Het heeft stoomkraters, dampende meren en een kokende waterval. Hell’s Gate ligt ten noorden van Rotorua. Mount Tarawera is een gedoofde vulkaan, die in 1886, zonder vooraf te waarschuwen, een gigantische uitbarsting had. De directe omgeving werd bedolven met een dikke laag modder en as. Tal van Maori-dorpen werden verzwolgen en 153 mensen vonden de dood. In de vulkaan ontstond een spleet van bijna 20 km lang en 400 m breed. De Tarawera is nu een toeristische attractie. Het is mogelijk om u door een vierwielaangedreven auto, een helikopter of een vliegtuig op de vulkaan af te laten zetten. Vervolgens bent u in de gelegenheid om in de krater af te dalen. Tijdens de uitbarsting van de Tarawera werd het Maori-dorp Te Wairoa onder een ruim twee meter dikke laag as en modder bedolven. Deze ‘Buried Village’ ligt 15 km van Rotorua aan de Tarawera Road.

Rondreizen

Groepsrondreis Nieuw-Zeeland

Tijdens deze zeer complete en afwisselende rondreis door Nieuw-Zeeland reis je door overweldigende natuur; besneeuwde bergen, gletsjers, vulkanen, spuitende geisers, kokende modderpoelen,...

v.a. 4399.00 p.p.

Fietsvakanties

Fietsvakantie Nieuw Zeeland

Tijdens deze fietsreis maak je kennis met Nieuw-Zeeland middels een totaal vernieuwd en verbeterd programma waarbij we voornamelijk rijden over de verkeersluwe...

v.a. 4749.00 p.p.