Nieuw-Zeeland

Swipe

Paihia en Waitangi

Paihia is de toeristische hoofdstad van de Bay of Islands en bestaat uit louter touroperators, restaurants, souvenirwinkels, hotels, motels en backpackerhostels. In januari en februari barst Paihia haast uit zijn voegen. Het is dan ook verstandig uw accommodatie vroegtijdig te reserveren.

In de jachthaven heerst altijd een gezellige drukte. Als er een haai of marlijn is gevangen, wordt deze op de kade gewogen. In de Maritime Building bieden verschillende operators boottochten door de Bay of Islands aan. Het is ook mogelijk zelf een boot te huren en op eigen houtje de baai te verkennen.  

Aquatic World aan de Paihia Wharf laat u kennismaken met het onderwaterleven in de Bay of Islands. In verschillende aquaria zijn 40 soorten vissen te zien.

De Church of Saint Paul’s dateert uit 1926 en is al de vierde kerk op deze plek. De eerste kerk werd in 1823 door missionarissen gebouwd en was tevens de eerste kerk in Nieuw-Zeeland. In die kerk werd in 1830 het eerste gemengde huwelijk in dit land gesloten tussen een Engelse smid en een Maori-meisje. Hier stond ook de eerste drukpers van Nieuw-Zeeland, waarmee het Verdrag van Waitangi en de eerste Maori-bijbel zijn gedrukt.

De historische plaats Waitangi ligt nagenoeg aan Paihia vast. Volg vanuit het centrum van Paihia de Tekaruwha Parade, steek de rivier de Waitangi over en volg de Waitangi Road. U bereikt dan vanzelf de Treaty Ground, een historisch park met drie belangrijke bezienswaardigheden.

In het Treaty House werd op 6 februari 1840 het Verdrag van Waitangi ondertekend door de Britse gouverneur en vooraanstaande Maori-leiders. De Britse regering verleende de Maori de rechten van Britse onderdanen en erkende tevens het bezit van hun grond. Dit koloniale huis werd in 1932 gerestaureerd en voor het publiek opengesteld. In het huis is een kopie van het verdrag te zien.  

Meeting House Whare Runanga is een Maori-ontmoetingshuis, dat in 1940 werd gebouwd ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van het Verdrag van Waitangi. Zowel het interieur als exterieur bevat prachtig Maori-houtsnijwerk. Hier wordt jaarlijks op 6 februari de ondertekening van het verdrag herdacht.

In het Canoe House ligt de 35 m lange oorlogskano ‘Ngatokimatawhaorua’, die plaats bood aan tachtig krijgers. Hij wordt zorgvuldig bewaard en alleen op 6 februari bij de herdenking van het verdrag te water gelaten. Tachtig Maori varen er dan mee door de baai. In het bezoekerscentrum is een audiovisuele show over het Verdrag van Waitangi te zien. Tegenover de Treaty Ground begint een wandeling door een mangrovebos naar de Haruru-watervallen, die 2 km vanaf Waitangi liggen.

Rondreizen

Groepsrondreis Nieuw-Zeeland

Tijdens deze zeer complete en afwisselende rondreis door Nieuw-Zeeland reis je door overweldigende natuur; besneeuwde bergen, gletsjers, vulkanen, spuitende geisers, kokende modderpoelen,...

v.a. 4399.00 p.p.

Fietsvakanties

Fietsvakantie Nieuw Zeeland

Tijdens deze fietsreis maak je kennis met Nieuw-Zeeland middels een totaal vernieuwd en verbeterd programma waarbij we voornamelijk rijden over de verkeersluwe...

v.a. 4749.00 p.p.