Nieuw-Zeeland

Swipe

Russell

Het historische Russell ligt op een schiereiland, recht tegenover Paihia. Met het veerbootje vanuit Paihia bent u er zo. In de schaduw van de pohutukawa-bomen langs het strand genieten dagjesmensen van de bedrijvigheid in de baai, waar zeiljachten, excursieboten en ferry’s hun weg zoeken. Russell ziet er vanaf het water vredig en gastvrij uit. Hoe anders was dat in 1835 toen Charles Darwin deze baai aandeed. Twintig kroegen telde de nederzetting toen. Stomdronken walvisvaarders en robbenjagers brachten op het strand hun dagen door met zuipen, vrijen en vechten. Darwin noemde hen ‘het uitschot van de menselijke beschaving’. Russell werd desondanks toch de eerste hoofdstad van Nieuw-Zeeland, maar raakte die titel vanwege zijn slechte naam snel kwijt aan Auckland. Russell heette tot 1844 Kororareka. In het Maori betekent ‘Korora’ blauwe pinguïn en ‘reka’ zoet. In deze baai zou een zwaargewonde Maori ooit een kop soep van een blauwe pinguïn hebben gekregen, waarna hij spoedig herstelde.

The Strand is de belangrijkste straat en loopt vlak langs de Kororareka Bay. Aan The Strand bevindt zich de Ferry Terminal, vanwaar de veerpont naar Paihia vertrekt.

De trots van het kleine Russell Museum is een 7 m grote replica van de ‘Endeavour’, het schip van ontdekkingsreiziger James Cook. Er is verder aandacht voor de eerste kolonisten in de Bay of Islands.

Naast het museum ligt het bezoekerscentrum van het Bay of Islands Maritime and Historic Park.  

Pompallier House aan The Strand is het oudste rooms-katholieke gebouw van Nieuw-Zeeland. Bij de bouw van deze voormalige missiepost is veel kauri-hout gebruikt. Maar de muren zijn gemaakt van aangestampte aarde, een bouwtechniek die de Fransen uit hun vaderland hadden meegenomen. Het is omgeven door een schitterende tuin. Aan The Strand staan nog enkele oude gebouwen, waaronder een politiebureau uit 1870 en het Duke of Marlborough Hotel.

De anglicaanse kerk (1835) in Church Street is de oudste kerk van Nieuw-Zeeland. De kogelinslagen in de muren herinneren aan de strijd die de Britten en de Maori hier in 1845 leverden. De verweerde graven op de begraafplaats behoren tot de oudste van het land. Vanaf Pompallier House wandelt u in nog geen tien minuten naar de andere kant van Russell. Daar biedt Maiki Hill mooie panorama’s op het zorgeloze Russell, dat hier letterlijk aan uw voeten ligt.