Nieuw-Zeeland

Swipe

Van Auckland naar Whangarei

Highway 1 is de snelste route naar het noorden. Na het oversteken van de Auckland Harbour Bridge volgt al snel een afslag naar het populaire zandstrand Long Bay. Enkele kilometers voor Orewa leidt een afslag naar het schiereiland Whangaparaoa. Wandel in het Shakespeare Regional Park en geniet van mooie vergezichten over de Hauraki Golf.

Highway 1 volgt nu de Hibiscus-kust, die zich uitstrekt van Silverdale tot Waiwera. De stranden van Red Beach en Orewa Beach trekken het hele jaar vakantiegangers. In Orewa staat een standbeeld van Sir Edmund Hillary, de Nieuw-Zeelander die als eerste de top van de Mount Everest bedwong. Op een berg aan het noordeinde van Orewa Beach liggen de restanten van een Maori-pa.

Waiwera is bekend om zijn thermale baden, waarin de watertemperatuur schommelt tussen de 33 en 40 graden Celsius. Ten noorden van Waiwera strekt de Kowhai-kust zich uit tot Pakiri Beach. Een afslag leidt naar het natuurpark Wenderholm, fraai gelegen aan de monding van de rivier de Puhoi. Het historische Couldrey House is als museum ingericht.

Warkworth (2000 inw.), gelegen aan de monding van de meanderende rivier de Mahurangi, werd in 1830 door houthakkers gesticht. In het Warkworth District Museum wordt de geschiedenis van de houtverwerkende industrie en de handel in kauri-hars belicht. In het aangrenzende Parry Kauri Park staat een aantal kauri-bomen. Van de grote exemplaren bij het museum is er één ouder dan 800 jaar. Ten zuidoosten van Warkworth ligt het Mahurangi Regional Park. Dit 230 hectare tellende park aan de monding van de Mahurangi Harbour omvat maar liefst drie schiereilanden. Er liggen mooie zandstranden. Vanuit Warkworth gaat Highway 1 verder noordwaarts richting Whangarei.