Nieuw-Zeeland

Swipe

Van Kaitaia naar Auckland

Voor u van Kaitaia zuidwaarts rijdt, doet u er verstandig aan eerst nog even een bezoek te brengen aan de kauri-harsvelden van Ahipara, die ten westen van Kaitaia liggen. Het is een onvruchtbaar gebied, waar rond begin 1900 naar kauri-hars werd gegraven. De hars was in de grond terechtgekomen na het massaal kappen van kauri-bomen. Voornamelijk Joegoslavische kolonisten trokken naar dit gebied om kauri-hars te winnen, dat werd gebruikt als grondstof voor vernis. De meeste kauri-harsvelden zijn inmiddels omgeploegd tot landbouwgrond, maar die bij Ahipara worden in stand gehouden door de Historic Places Trust, als een herinnering aan het verleden. Verlaat Kaitaia via Highway 1.

In Kaikohe kunt u Pioneer Village bezoeken, een kolonistendorp met onder meer een gerechtsgebouw, een school, een gevangenis en een kauri-houtzagerij. Na Rawene volgt Highway 12 de zuidoever van de Hokianga Harbour, een natuurlijke haven met rustige baaien, zandstranden en uitstekend viswater. Opononi haalde in de zomer van 1955/56 de wereldpers omdat het strand dagelijks werd bezocht door een dolfijn, die al spoedig de naam Opo kreeg. Er stonden vaak wel honderd mensen in zee op Opo te wachten. Hij speelde met kinderen en vertoonde kunstjes met toegeworpen strandballen. Op het graf van Opo bij de Opononi-pub staat een beeldje van een dolfijn. Vanuit Opononi worden boottochten door de Hokianga Harbour georganiseerd.  

Omapere ligt aan de zuidelijke ingang van de Hokianga Harbour. De hoge zandduinen bieden mooie panorama’s van deze natuurlijke haven. Highway 12 vervolgt zuidwaarts langs de ruige westkust van Northland. Ongeveer 30 km ten zuiden van Omapere ligt het Waipoua Kauri Forest, waar de meest indrukwekkende kauri-bomen van Nieuw-Zeeland staan. In dit oeroude kauri-bos van 9000 hectare groot staan vijf gigantische kauri-bomen. Deze uiterst zeldzame bomen zijn te herkennen aan hun massieve, zilvergrijze stam. De hoge kauri-bomen zijn al vanaf de weg te zien, maar de mooiste exemplaren ziet u na het lopen van een van de vele uitgezette korte wandelroutes. Let op de borden langs de weg. Zo leidt een wandelpad naar de 1200 jaar oude Tane Mahuta. Deze ‘Heerser van het woud’ is 52 m hoog en 13 m in omvang en daarmee de grootste kauri-boom in het land. De 2000 jaar oude Matua Ngahere, die ‘de vader van het woud’ wordt genoemd, is ‘slechts’ 30 m hoog en eveneens na een korte wandeling te bereiken.

Wanneer u verder zuidwaarts rijdt bereikt u al snel het Trounson Kauri Park, een kleinere uitvoering van het Waipoua Kauri Forest. Dargaville was in de tijd van de kauri-harszoekers een welvarende stad met ongeveer 5000 inwoners. Vanuit zijn haven werden kauri-hout en kauri-hars uitgevoerd. Uit die gouden tijd dateert nog een groot aantal Victoriaanse gebouwen. Voor het Maritime Museum staan de masten van het in 1985 opgeblazen Greenpeace-schip ‘Rainbow Warrior’. Binnen is een zeldzame Maori-oorlogskano te bezichtigen, die nog dateert uit de tijd voor de komst van de Europese kolonisten. Het museum ligt op het hoogste punt van het Harding Park, dat op een voormalige Maori-pa is aangelegd.

Al snel na Dargaville gaat Highway 12 langs de noord-arm van de Kaipara Harbour. In Matakohe komt u in het Matakohe Kauri Museum veel te weten over de kauri-harszoekers en de eerste kolonisten. De Matakohe Pioneer Church (1867) is geheel van kauri-hout gebouwd. Highway 12 sluit bij Brynderwyn aan op Highway 1. U kunt nu rechtstreeks naar Auckland rijden

Rondreizen

Groepsrondreis Nieuw-Zeeland

Tijdens deze zeer complete en afwisselende rondreis door Nieuw-Zeeland reis je door overweldigende natuur; besneeuwde bergen, gletsjers, vulkanen, spuitende geisers, kokende modderpoelen,...

v.a. 4399.00 p.p.