Nieuw-Zeeland

Swipe

Van Opotiki via de Oostkaap naar Gisborne

De Oostkaap is een groot stuk land, dat tot ver in de Stille Oceaan uitloopt. Het staat bekend om zijn bergen, rotsen, rivieren, watervallen en stranden. Het binnenland is door het ontbreken van wegen nauwelijks toegankelijk. Alleen de kustlijn van de Oostkaap is met de auto te berijden. Highway 35 volgt de noordkust, maar buigt even voor het bereiken van de Oostkaap landinwaarts, waarna u tot aan Gisborne geen oceaan meer ziet, of u moet een van de vele afslagen nemen die naar de kust leiden. In dit dunbevolkte deel van Nieuw-Zeeland woont een grote concentratie Maori. Ieder dorp bezit dan ook een marae met een ontmoetingshuis.

Na het verlaten van Opotiki buigt Highway 35 richting zee en biedt u tot aan Cape Runaway prachtige vergezichten over de Bay of Plenty. Na een paar kilometer bereikt u Omarumutu vanwaar de smalle, onverharde Old Motu Coach Road, door een bosrijk gebied naar Motu en Matawai gaat om daar op Highway 2 aan te sluiten. Alleen geschikt voor vierwiel aangedreven wagens. De Old Motu Coach Road volgt voor een stuk de rivier de Motu, die in het Matawai-gebergte ontspringt en door nog maagdelijke inheemse bossen naar de oceaan stroomt. De rivier  biedt mogelijkheden voor wildwatervaren, speedbootvaren en kajakken. Wilt u en route een Maori-ontmoetingshuis wilt fotograferen, dan is die in Te Kaha een aanrader.

Whanarua Bay is een van de mooiste baaien van de Oostkaap. Hier liggen met bossen omgeven stranden, waar u in alle rust kunt zwemmen en picknicken. Vanuit Whanarua Bay loopt een toegangsweg naar het Raukumara-bos, een van de grootste inheemse bossen van het Noordereiland.

De oceaan bij Cape Runaway is een prima plek om te duiken of te snorkelen. Het water is er helder en warm. Vanuit een aantal dorpen aan de noordkust van de Oostkaap kunt u georganiseerd op de oceaan op marlijnen vissen.

Even voor Cape Runaway buigt Highway 35 landinwaarts, en loopt bij Hicks Bay weer voor enkele kilometers vlak langs de kust. Hicks Bay is populair bij kampeerders, duikers en zeevissers. Bezoek hier de Waihirere-watervallen.

Te Araroa ligt halverwege Gisborne en Opotiki en biedt mooie stranden. Hier staat Nieuw-Zeelands grootste pohutukawa-boom. In de vele seafood-restaurants kunt u mosselen, kreeft en zeevis eten. De steile rotswand Whetumatarau biedt mooie panorama’s over het plaatsje en de Kawakawa-baai. Vanuit Te Araroa gaat een 22 km lange onverharde weg naar de Oostkaap. Een wandelpad met daarin 700 treden leidt naar de meest oostelijk gelegen vuurtoren van de wereld. De Eastcape Lighthouse werd in 1906 op East Island gebouwd, maar in 1922 op de Oostkaap geplaatst. Na Te Araroa vervolgt Highway 35 meer landinwaarts en heeft u tot even voor Gisborne geen zicht meer op zee.  

Tikitiki is een dorp aan de monding van de rivier de Waiapu. Bezoek hier de Saint-Mary’s Church, met veel Maori-invloeden.  Prachtig houtsnijwerk, geweven panelen en glas-in-loodramen.  

Ruatoria is het grootste dorp aan de Oostkaap en heeft enkele winkels en banken. Ten westen van Ruatoria ligt Mount Hikurangi (1752 m), de hoogste piek in het Raukumara State Forest Park. De top van deze berg ontvangt de eerste zonnestralen van iedere nieuwe dag.

Waipiro Bay was in het begin van de negentiende eeuw de belangrijkste plaats van de Oostkaap. Vanuit de haven werden lammeren en hout verscheept. Het is nu een wat ingeslapen stadje, dat reizigers een beperkt aantal overnachtingsmogelijkheden biedt.  

Tokomaru Bay telt maar liefst vier Maori-ontmoetingshuizen. Maar Tokomaru Bay is ook geliefd bij kunstenaars. Velen hebben hun atelier voor bezoekers opengesteld. Anaura Bay is bekend om zijn mooie gouden zandstrand. Bij de monding van het riviertje de Hawai ging James Cook aan land.  

Tolaga Bay trekt in de zomer veel vakantiegangers vanwege zijn witte zandstrand. Aan het zuideinde van de baai ligt de op hoge palen gebouwde aanlegsteiger van Tolaga Bay (1929), die met een lengte van 660 m de langste aanlegsteiger van Nieuw-Zeeland is. In de nabijheid van Gisborne passeert u de gouden surfstranden van Pouawa Beach, Turihaua Beach en Wainui Beach.

Rondreizen

Groepsrondreis Nieuw-Zeeland

Tijdens deze zeer complete en afwisselende rondreis door Nieuw-Zeeland reis je door overweldigende natuur; besneeuwde bergen, gletsjers, vulkanen, spuitende geisers, kokende modderpoelen,...

v.a. 4399.00 p.p.