Nieuw-Zeeland

Swipe

De Whanganui River Road

Het Whanganui National Park is genoemd naar de rivier de Whanganui die er dwars doorheen stroomt. De rivier is eeuwenlang door de Maori als belangrijke vaarroute gebruikt. Er woonden oorspronkelijk drie Maori-stammen aan deze rivier. Het grootste deel van het park is alleen wandelend en per kano te verkennen. Geen wonder dat u er een onbedorven natuurschoon aantreft. Tijdens het wandelen hoort u de klanken van de fantail, tui, toutouwai, riroriro, pokokatea, kaka en kakariki. Alleen ’s nachts is het geluid van de schuchtere kiwi te horen. In de grotten en holen in rotswanden huist de vleermuis, het enige inheemse zoogdier dat Nieuw-Zeeland rijk is. De Whanganui zit vol forel en paling.

De Whanganui River Road slingert over een afstand van 79 km langs de rivier en gaat van Wanganui naar Pipiriki, de zuidelijke toegangspoort tot het Whanganui National Park. Verlaat Wanganui via Highway 4. De afslag Whanganui River Road staat duidelijk aangegeven. De weg klimt vrijwel onmiddellijk naar de top van de Aramoana. Bij helder weer is de vulkaan Ruapehu in het Tongariro National Park te zien. De weg daalt en slingert vervolgens door de vallei. U passeert de Pungarehu Wharenui, een ontmoetingshuis van de Maori.  

Atene ligt in een bocht van de rivier. Hier zijn mooie wandeltochten uitgezet. Even buiten Matahiwi staat de Kawana Flour Mill. Deze korenmolen uit 1854 was een van de vijftig korenmolens die destijds aan de Whanganui stonden. Ranana is de Maori-naam voor Londen. Deze plaats is ontstaan vanuit een hier in 1890 gestichte missiepost. Alleen de kerk is bewaard gebleven. Iets verderop in de rivier ligt het eiland Moutoa, waar in 1864 een veldslag plaatsvond tussen de Maori-stammen uit de benedenloop van de rivier en een stam uit het noorden. Hiruharama ofwel Jerusalem was oorspronkelijk ook een Maori-nederzetting, maar werd aan het einde van de negentiende eeuw een missiepost. De witte kerk met zijn slanke torenspits en een klooster zijn bewaard gebleven. De River View Picnic Site is het hoogste punt van de Whanganui River Road.

De Omorehu Waterfall Lookout ligt 2 km verder. In het Whanganui National Park zijn wel honderd van dit soort watervallen. Ze zijn alleen niet zo eenvoudig te bereiken als deze. Als er 79 km op de teller staat, bent u aangekomen in Pipiriki. Deze plaats werd tussen 1900 en 1959 drukbezocht door toeristen, die vanuit Wanganui per stoomboot naar Pipiriki kwamen. Jaarlijks bezochten meer dan 10.000 bezoekers dit plaatsje. Een aantal van hen verbleef in het luxe Pipiriki House, waarvan nu alleen de traptreden nog over zijn. Op de oever van de rivier ligt de gerestaureerde stoomboot ‘MV Ongarue’, als een blijvende herinnering aan de stoomboten die hier in het begin van de vorige eeuw naartoe voeren.

Vanaf de Wharf kunt u per speedboot of kano de rivier verkennen. Boottochten over de rivier leiden naar de Bridge to Nowhere. Deze brug werd in 1936 over de rivier de Mangapurua gebouwd, waar de weg tussen Raetihi en Taranaki zou komen te liggen. Omdat deze weg nooit is aangelegd is de brug nu door bomen en struiken overwoekerd.